Iedereen die inlogt op Facebook krijgt dezelfde vraag voorgeschoteld: “Waar denk je aan?” Dat nieuwsgierige tekstblokje moet jou stimuleren om als ondernemer je mening, ideeën of vooruitgang te delen. Maar Facebook is niet zomaar een dagboek waar je alles neer kan zetten, het is een openbaar platform waar (in potentie) iedereen jouw gedachtenspinsels kan zien, interpreteren en daar direct hun eigen ‘waar-denk-ik-aan’ aan koppelt. Tijd om de rollen om te draaien. Wat kan jij aan Facebook vragen, voordat je post online komt? Met deze checklist is jouw zakelijke (en persoonlijke) Facebookpost altijd precies wat jij (en de ander) zoekt.
Welk verhaal vertel ik in mijn Facebookpost?
Of je nu je eigen content deelt, of de post van een ander waar jij het roerend mee eens bent, denk altijd aan je verhaal. Niet alleen het verhaal dat je wilt vertellen met de betreffende post, maar het gehele verhaal dat je vertelt sinds je je bedrijf bent begonnen. Wat is jouw identiteit, jouw positie in het vakgebied en jouw maatschappelijke functie tegenover je doelgroep? Past de post die je gaat delen bij dit verhaal? Als het alleen maar vragen oproept over hoe dit op jouw tijdlijn kon verschijnen, dan is dit misschien een hoofdstuk voor iemand anders zijn sprookje. Move on.
Hoe wil ik dat dit gelezen wordt?
Facebook vraagt je vooral wat je wil zeggen, maar als ondernemer weet jij dat een spreker slechts zo goed is als zijn of haar luisteraars. Vraag jezelf dus niet: “Wat wil ik zeggen?”, maar: “Wat wil ik dat de ander hoort (of leest)?”. Zo werken ook je Facebookposts niet inside-out, maar outside-in, net als jouw onderneming. Hiermee ga je gelijk na of jouw bericht misschien kwetsend is voor een bepaalde groep. Een publiek leest niet, maar interpreteert. Misschien kan je, voordat je post, je bericht laten lezen door een divers ‘proefpubliek’. Hoe interpreteren verschillende mensen jouw bericht? Op die manier kom je erachter wat zinvol is om te delen, en op welke manier je dat het beste kan doen.
Mist er context in mijn Facebookpost?
Context is de achtergrond en omgeving van je verhaal. Het is de lijst waarin jij jouw schilderij hangt. Zonder de juiste context, ben je geen deel van een boek, maar een rondfladderend A4-tje die vergaat in een windvlaag. Vraag je daarom altijd af waarom (!) je deze Facebookpost precies deelt? Is het duidelijk waarom dit bericht rondgaat in jouw branche, door jouw bedrijf? Of deel je gewoon ‘leuke’ informatie, die – als je eerlijk bent – eigenlijk niet past bij jouw en je bedrijf? En wees niet bang, op deze manier is er nog steeds plaats voor grapjes. Je kan zelfs dingen posten die op het eerste oog niets te maken hebben met jouw organisatie. Zolang je hieromheen de context creëert en vertelt waarom jij dit graag wil delen. Zo deel je niet lukraak, maar weloverwogen. Hoef je achteraf ook geen posts te verwijderen of jezelf te verantwoorden tegenover mensen met kritiek. En je doelgroep ziet dat.
Wie of wat is mijn bron?
Zelden komt informatie helemaal uit onszelf. We lezen en horen dingen, we spreken met anderen, of we delen andermans bericht. Wil je graag een bericht posten? Nagaan waar je de betreffende informatie vandaan hebt heeft verschillende voordelen. Ten eerste, credit comes where credit’s due. Door je bronnen te respecteren en te noemen, creëer je vertrouwen en een community. Misschien klink je liever zelf als de wijsgeer, maar toegeven dat je leert van andere mensen met een bepaalde autoriteit plaatst je naast je doelgroep, in plaats van erboven. Als je zelf praat, herhaal je namelijk alleen maar wat je al weet. Daarnaast draagt het nagaan van je bronnen bij aan de authenticiteit, de context en de interpretatie van je bericht. Past die bron in jouw verhaal? Bij jouw bedrijf? Of wil je liever helemaal niet geassocieerd worden met deze bron? In dat geval past ook de informatie, die zo leuk leek om te delen, misschien niet bij jouw onderneming.
Kies de juiste content
Het is lastig om de passende content voor jouw bedrijf te bepalen. Je wilt opvallen, maar wel dicht bij jezelf blijven. Er gaat immers al genoeg integriteit verloren op social media. Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Bij Plop Marketing vinden wij het niet alleen een makkie, maar ook nog eens erg leuk om passende blogs voor jouw onderneming te schrijven én te posten op je social mediakanalen. Hoe we dat doen? Boek hier een gratis demo. Dan vertellen wij óns verhaal, om daarna aan jouw verhaal mee te werken.