We zitten al een tijdje in de Industriële Revolutie 4.0, waar de maakindustrie een evolutie doormaakt die niet alleen productieprocessen verandert, maar ook de manier waarop we marketing in deze sector benaderen. Althans…vinden wij…:)

Heel even kort hoe we tot 4.0 kwamen

Source: Free internet

1.0: Mechanisatie
De eerste industriële revolutie, rond de 18e eeuw, markeerde de overgang van handmatige productie naar mechanisatie. (stoommachine).

2.0: Massaproductie
De tweede revolutie, begin van de 20e eeuw, introduceerde massaproductie en elektriciteit. (de montageband van Henry Ford).

3.0: Automatisering en Digitalisering
De derde revolutie, in de late 20e eeuw, werd gekenmerkt door automatisering en digitalisering (computers, robotica).

4.0: Industrie 4.0
De vierde revolutie, die nu gaande is, is het tijdperk van connectiviteit en veel te slimme technologieën (machine learning, kunstmatige intelligentie).

Over de digitale transformatie bij bedrijven hebben we al eerder geschreven: hier aan het woord Managing Director Max Marinissen van Fullfact of CEO Conrad Hietink van Alcomex.

Marketing ontwikkelingen bij Industrie 4.0 bedrijven

Source: https://trendencies2050.com

3 ontwikkelingen die wij voor nu relevant vinden:

1. Personalisatie
Een van de meest opmerkelijke en eigenlijk wel verontrustende veranderingen die Industry 4.0 met zich meebrengt, is de mogelijkheid tot hyperpersonalisatie. We weten echt heel veel van onze bezoekers en onze klanten.

Met gegevensgestuurde inzichten kunnen wij marketeers nu nauwkeurig afgestemde boodschappen leveren die aansluiten bij individuele klantprofielen.

De vraag blijft echter wel of mensen daar wel op staan te wachten. Of hebben ze het inmiddels niet meer door? Wij (Plop) volgen liever de as van de buyer persona: dus wel het personaliseren van de doelgroep, maar nog niet het individualiseren van de boodschap.

2. Real time data
Al lang maakt de Maakindustrie (4.0) gebruik van real time data. Als wij onze klanten in deze sector bezoeken, staan we altijd verbluft te kijken naar al die data.

En zo geldt dat ook voor alle marketingdata die wordt gegenereerd. Het is bijna eng wat we allemaal kunnen zien. Installeer maar eens de realtime app Hotjar op je website. Je ziet dan direct wat jouw bezoekers op jouw website doen. Live. Dat is echt indrukwekkend.

3. AI en voorspellende analyses
In de context van Industrie 4.0 zal AI (en daarna snel Generatieve Intelligentie) een dominante rol spelen bij het transformeren van marketing in de industrie.

We hadden het al over hyperpersonalisatie, maar er is een ander aspect van AI dat erg interessant wordt: AI-aangedreven voorspellende analyses. Deze modellen helpen bij het voorspellen van toekomstige trends en gedragingen. Dit stelt marketeers in staat om proactief te handelen en hun marketingstrategieën aan te passen op basis van deze verwachte veranderingen.

De Industriële Revolutie 4.0 en de rappe innovaties op het gebied van marketing gaan hand in hand. Het is niet langer alleen een kwestie van produceren en zenden, maar eerder een integratie van de opeenvolgende innovaties met doelgerichte (niet al te) gepersonaliseerde marketingacties.

Wil je daar verder over brainstormen? Dat lijkt ons leuk! Mail of bel founder Steven 06 420 66 373.