Onze wereld van (content) marketing is lekker in beweging. Nieuwe technologieën en tools bieden steeds meer mogelijkheden om content te creëren en te verspreiden. Een van deze nieuwe ontwikkelingen is de niet meer weg te denken versie 4 van ChatGPT met de bijna oneindige stroom van nieuwe en creative apps, tools en chat clones.

Maar wat betekent deze ontwikkeling voor content marketing bureaus zoals Plop Marketing? Is ChatGPT een bedreiging voor ons bestaan? Laten we dit eens analyseren.

Wat is de dreiging?

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI en heeft veel aandacht gekregen vanwege zijn vermogen om overtuigende en coherente teksten te genereren. Het model traint zich op verschillende datasets, waardoor het in staat is om inhoud te produceren die lijkt alsof het door een mens geschreven is.

Deze ontwikkeling zal een enorme impact hebben op vele sectoren.
Als AI bijvoorbeeld complete en geloofwaardige fotoshoots met/van niet bestaande modellen kan genereren, hebben we dan nog wel fotomodellen, fotograven, producers en agencies nodig? Op Instagram zijn al AI-Influencers met miljoenen volgers…
Ook de filmindustrie valt hieronder. Niet voor niets staken de screenwriters en inmiddels ook de acteurs simultaan in Amerika om op te komen voor hun brood en industrie.

Voor content marketing bureaus is de dreiging ook reëel omdat klanten mogelijk minder behoefte hebben aan menselijke schrijvers als ze kunnen vertrouwen op AI-technologieën zoals ChatGPT. Dit zou kunnen leiden tot minder vraag naar de diensten van content marketing bureaus met hun content writers.

Ongelofelijke snelheid.

Een ander aspect van ChatGPT dat een bedreiging vormt is de ongelooflijke snelheid waarmee het teksten kan genereren. Terwijl menselijke schrijvers tijd nodig hebben om onderzoek te doen en creatieve ideeën te ontwikkelen, kan ChatGPT in een fractie van de tijd een tekst produceren.

Dit betekent dat content marketing bureaus mogelijk moeite zullen hebben om concurrerend te blijven als ze niet kunnen voldoen aan de snelheid waarmee ChatGPT inhoud kan genereren. Klanten willen immers vaak snelle resultaten, vooral in de digitale wereld waarin we leven.

Geloven we nog in authenticiteit?

Een belangrijke vraag die opkomt bij het gebruik van AI-technologieën is: geloven we nog in authenticiteit? Hoewel ChatGPT in staat is om overtuigende teksten te genereren, ontbreekt het aan menselijkheid en persoonlijkheid. En wees eens eerlijk, we worden als lezer eigenlijk gewoon beduveld…

Voor veel merken en bedrijven is authenticiteit een essentieel onderdeel van hun contentstrategie. Ze willen dat hun inhoud een menselijke touch heeft en resoneren met hun doelgroep op emotioneel niveau. Maar wat is authenticiteit? Is dit iets wat de huidige AI-technologieën momenteel nog niet kunnen bieden? Ik vraag het me af…

Maar dan, waar is de creativiteit?

Creativiteit is mogelijk een aspect waar wij als mensen, en wij als content marketing bureaus ons in kunnen onderscheiden. Menselijke schrijvers zijn in staat om unieke en originele ideeën te bedenken, koppelingen te bouwen, vernieuwende gedachtes te brengen die aansluiten bij de behoeften van klanten en hun doelgroep.

Hoewel ChatGPT in staat is om echt wel goede tekst te genereren, mist het de creatieve flair en het vermogen om out-of-the-box te denken. Dit kan een beperking zijn als het gaat om het creëren van innovatieve en opvallende content die de aandacht trekt.

Ons voordeel… research!

Een mogelijk belangrijk aspect van een goede marketing strategie is goed onderzoek in de doelgroep, de concurrentie en de trends in de branche en in de (komende) technologie. Menselijke schrijvers (van ons soort content marketing bureaus…) besteden veel tijd aan het verzamelen van informatie, persoonlijke achtergronden en verbanden en het begrijpen van de behoeften van klanten voordat ze beginnen met schrijven.

Hoewel ChatGPT toegang heeft tot enorme hoeveelheden tekstuele gegevens, mist het de menselijke intuïtie en het vermogen om contextuele informatie te begrijpen. Dit kan leiden tot inhoud die niet volledig is afgestemd op de specifieke behoeften en interesses van haar lezers. En dus saai is.

Dan zijn er kansen voor Content Bureaus?

Ondanks bovenstaande dreigingen die o.a. ChatGPT vormt voor content marketing bureaus, zien wij kansen die kunnen worden benut en waar wij ons op richten. Content bureaus kunnen bijvoorbeeld juist gebruikmaken van AI-technologieën zoals ChatGPT als een hulpmiddel om ons werk creatiever, structureler, sneller en efficiënter te maken. Door de menselijke maat blijft het authentiek. En dat leest gewoon fijner…
Bij Plop gebruiken we ChatGPT bijvoorbeeld al sinds november vorig jaar. En het heeft ons juist verder gebracht als bureau en als marketing expert.

Conclusie

Hoewel ChatGPT een bedreiging is, biedt het ook een kans. Punt. Wij als mens zullen ons gaan aanpassen. Meer creativiteit door betere prompting (een prompt is een zin/vraag die je stelt aan de AI tool). Authenticiteit, adaptief vermogen, persoonlijkheid en inzicht in de behoeften van klanten zijn essentiële aspecten van content marketing die door menselijke schrijvers, wel met behulp van AI, met hoge kwaliteit kunnen worden geleverd.