Interview met Lucas Blokpoel, Digital Marketing Expert bij Plop Marketing

Afgelopen lente sprong Lucas Blokpoel uit een vliegtuig. Figuurlijk, vast? Ja, maar ook letterlijk! Plop Marketing had met de vrolijke, kalme en altijd professionele Lucas al een mooie aanwinst als stagiair en is nog blijer dat hij blijft als Digital Marketing Expert. Samen blikken we terug: hoe ging hij van student naar professional?

Leiderschapstraining als starter. Is dat niet te veel gevraagd?

Haha! Ergens wel: ik heb afgelopen jaar echt de dingen gedaan die ik wilde doen. Of eigenlijk de dingen waar ik energie van krijg. Daar hoort mijn werk bij Plop bij. Ik houd van coördineren. Ik wil werken in een teamverband waar iedereen zich goed bij voelt. Mijn doel was daarom om meer initiatief te nemen en leiderschap te tonen. Dat heb ik geweten! Ik heb veel geleerd en ben zekerder geworden van mezelf. Ik sta nu steviger in mijn schoenen doordat ik veel verantwoordelijkheid kreeg.

Een stage is vaak niet dé plek voor leiderschap. Hoe ging dat?

Dat klopt. Toch besloot ik dat vorig jaar mijn kans was. Juist bij Plop. Tijdens mijn kennismakingsgesprek merkte ik al een enorm wederzijds vertrouwen. Het is geen bedrijf waar je als stagiair alleen maar koffie moet halen. Ik heb alles mogen doen. Van socials tot marketing intelligence tot nieuwsbrieven en klantcontact. Die zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zorgden ervoor dat ik me niet "gewoon" de stagiair voelde. Er was juist veel ruimte voor eigen inbreng. Maar alléén met een van tevoren opgesteld plan. Daar heb ik veel van geleerd.

Ik ben blij dat ik deze kans kreeg. Tijdens mijn stage vorig jaar kwam ik wekelijks samen met acht medestudenten om onze ervaringen te delen. Die verschilden erg van elkaar. De meesten waren binnen twee minuten klaar, terwijl ik een kwartier zat te vertellen. Dat zorgde wel voor wat jaloerse medestudenten.

Je ging in rap tempo van student, via stagiair, naar het werkende leven. Heb je tips voor je oud peers?

Ga doen wat je leuk vindt! Dat klinkt heel cliché, maar het is iets waar je juist als je net begint veel aan hebt. Zoek iets wat bij je past en waar je je goed bij voelt. Een plek waar je zin hebt om naartoe te gaan en waar je veel kunt leren. Dan komt het altijd goed.

Waar komt jouw werkplezier vandaan?

Veel ervan komt door de leuke dynamiek die we hebben. Op kantoor kunnen we lachen en grapjes maken. Ik kan er mezelf zijn. Er is een informele sfeer, maar we pakken ook door. Je moet niet slordig of afwachtend zijn, maar je werk met volle energie doen. Ik denk dat wanneer je dat geeft, je het ook terugkrijgt.

Daar ben ik erg in gegroeid. Vroeger was ik zelfstandig goed, maar in teamverband ben ik echt verbeterd. Dat begint bij vertrouwen in jezelf en leuke mensen om je heen. Je fijn voelen in een team is belangrijk. Wanneer iemand anders' of je eigen werk niet goed is, moet je dat eerlijk kunnen zeggen. Dat moet altijd op een manier waar iemand iets van kan leren. Van feedback word je beter. Een mooi voorbeeld van een goede bedrijfscultuur is een om juist na die kritiek weer met elkaar te kunnen lachen.

Wat doe jij bij Plop?

Ik ben verantwoordelijk voor de technische kant van marketing. Mijn werkzaamheden starten op het moment dat er marketingdata wordt gegenereerd. Bijvoorbeeld je social media content is gepost en ik zie dan daaruit heel veel verschillende data: Bijvoorbeeld wie heb je bereikt en welke impressies zijn er? Uit die cijfers kan je echt heel veel halen, het is een andere wereld. Het leukst vind ik om onze klanten daarmee te verrassen. In die meetings zie je hun ogen groot worden van alle cijfers en grafieken. Vervolgens gaan we op een evenwichtige manier uitleggen wat het betekent en belangrijker: wat we ermee gaan doen.

Dat doen we met het Marketing Intelligence Platform dat ik aan het ontwikkelen ben. Daarin maken we de marketingdata van onze klanten inzichtelijk. Er is zó veel data: veel mensen weten niet welke nu echt belangrijk is. In dit dashboard zie je de belangrijkste resultaten van je marketinginspanningen in een oogopslag. Wat werkt en wat kan beter? Daar passen we onze strategie en content steeds op aan.

Wat zie jij als grootste uitdaging binnen marketing?

Marketing is de manier om mensen te laten zien wie je bent. En met onze marketing data zien wij wie jij bent. En wij zien echt veel. En toch geldt hierin: less is more! En dat vind ik een prachtige uitdaging, want wat laat je wel en niet zien.

Wil jij meer data uit jouw marketing? Of meer marketing uit jouw data? Neem dan contact op met Lucas!