Interview met Anouk Salburg, Marketing Consultant bij Plop Marketing

Beeld je eens in: je staat in een café te wachten tot je kunt bestellen aan de bar. Het is druk. De barman is in zijn eentje aan het multitasken. Je zou bijna aanbieden om te helpen, je hebt wel wat jaren horecaervaring uit je studententijd. In plaats daarvan wacht je geduldig af, zonder resultaat. Er komt geen knikje of ‘Ik kom zo bij je'. Verbaasd kijk je je gezelschap aan: zullen we maar weglopen?

Dat is zonde. Zo loopt een zaak inkomsten mis en zit jij zonder drankje. Maar erger nog: je voelt je ongezien als klant. Dit overkomt organisaties vaak en in elke branche. Het lastige is dat het meestal ongemerkt gaat. In drukte schiet communicatie er vaak bij in. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen gezien wordt door je klanten, maar nog belangrijker, hén ziet? We vragen het Anouk Salburg, Marketing Consultant bij Plop Marketing in Amsterdam.

Wat betekent goede marketing voor jou?

Goede marketing begint bij logisch nadenken en gevoel hebben voor de wereld. Verder is het communicatie: wat wil je bereiken en bij wie? Dat vraagt steeds om een andere insteek. Het is belangrijker dan ooit om met de tijd mee te gaan. Het veld verandert continu.

Dat is het leuke van Plop: ik heb de mogelijkheid om mee te bouwen aan het fundament. Flexibiliteit is onze grote kracht. Wanneer we dingen zien waar onze klanten beter van worden, kunnen we dat meteen omarmen en implementeren.

Hoe is dat fundament verandert sinds jouw komst bij Plop?

Sinds juni werk ik als Marketing Consultant, maar ik noem mijn functie zelf Chief Happiness Officer, haha. Ik zorg ervoor dat iedereen die bij Plop betrokken is, blij en tevreden is. Ik houd in de gaten dat we doen wat we beloven. Vrije momenten besteed ik aan design en procesoptimalisatie. Sommige processen zweven nog in ons hoofd, maar zie ik liever concreet op papier, in spreadsheets. Dat vind ik leuk, ik ben een organizer. Zo geef ik er mijn eigen draai aan, gebaseerd op mijn inzichten.

Een mooi voorbeeld daarvan is het gebruik van platform Story Chief. Eerst schreven we alleen content, nu plaatsen we deze ook. Dat scheelt tijd en levert belangrijke data op, zonder privacyverlies. Onze marketingstrategie passen we aan die data aan. We kunnen zo dus ook consultancy bieden, gebaseerd op feiten. Daarin zijn we flink gegroeid. Door iteratief te werken kom je verder. We beginnen met wat we al weten en bouwen daarop voort.

Pas je die strategie ook toe bij klanten?

Ja, juist! Veel bedrijven willen meteen gáán. Klanten vergeten vaak de eerste stap: wie ze zijn. Het zit goed in hun hoofd, maar staat niet concreet genoeg op papier. Het kost tijd om in kaart te brengen wie je bent. Daarom is het fijn om te sparren met een partner, en daar komen wij!

Het is belangrijk om specifiek te zijn. We beginnen altijd met de strategie. Samen kijken we wat er al is en waar meer verheldering moet komen. Wat is je visie en kracht? Wat los je op? Voor welke doelgroep? Wie is je concurrentie?

Vanaf daar werken we verder. Met al onze klanten komen we elke drie maanden samen om hun branding te updaten. Het blijft het een doorlopend proces. De industrie verandert en als organisatie speel je daarop in. Dan moet je merkidentiteit hetzelfde doen.

Over verandering gesproken: welke marketingtrends werken nu écht?

Er wordt nu natuurlijk veel gedaan met AI. Dat veranderde het hele speelveld, maar ergens is het ook weer hetzelfde gebleven. AI maakt contentcreatie makkelijk. Het versnelt processen, maar je verliest het menselijke aspect. Dat is zonde, want ik zie dat de persoonlijke aanpak het best werkt. Dat geldt voor zowel klant, als team en bedrijf. Je bereikt mensen het best op een spontane en persoonlijke manier. Zo voelen zij zich gezien.

Daarom werken wij altijd van binnen naar buiten, van omgeving naar product of dienst. Je kunt de wereld waarin je opereert niet vergeten. Bewustzijn van mens en klimaat is daarin een belangrijke kracht. Wat je zegt, moet echt zijn. Authenticiteit is belangrijk.

We moeten dus kritisch en creatief zijn. Hoe doen we dat?

Door jezelf open te stellen! Aan alles: mensen, inzichten, dingen die je leest en tegenkomt. En verdiep je daar ook in. Net als factchecking bij AI. Je kunt je filter bubble ontsnappen door eens met andere mensen te praten. Zulke interacties geven mijn dag kleur.

Interviews zijn daarom erg waardevol binnen de marketingindustrie. Het is de meest logische manier om een mooi verhaal te krijgen, dat authentiek en menselijk is. Wat beweegt mensen? Hoe kwamen ze daar? Dat is leuk om te lezen. Wanneer je weet wie iets zegt, klikt het meer.