Als bedrijf wil je je natuurlijk onderscheiden van de concurrentie. Lukraak roepen dat je de beste, snelste, goedkoopste of meest duurzame bent, heeft niet meer zoveel zin. We zagen dat vroeger wel nog bij Apple: ‘dit is de krachtigste computer die we ooit hebben gebouwd’. Maar die tijd lijkt wel een beetje voorbij.

Wat wel helpt? Thought leadership. Een term die je ongetwijfeld wel eens voorbij hebt horen komen. Maar wat is thought leadership nou precies? En belangrijker nog: hoe zet je het in?

Wat is thought leadership?

Thought leadership draait om het delen van waardevolle kennis, inzichten en innovatieve ideeën. Je inspireert, prikkelt en informeert. Dat doe je zodanig sterk dat niemand meer om jouw bedrijf heen kan. Kortom: jij bent de autoriteit binnen jouw vakgebied. En dat is precies wat je nodig hebt om je product of dienst te verkopen.

Want laten we eerlijk zijn: je struikelt tegenwoordig over de content. Google een willekeurige term en je vindt meestal honderden pagina's met blogs, tips en nieuwsberichten. Allemaal leuk en aardig, maar vaak weinig origineel. En daarom beklijft het niet. behalve dit stukje…

Een mooi voorbeeld:

Ik heb jaren geleden als Interim CEO voor een Strategy Consultant firm in Amsterdam gewerkt (prachtig bedrijf overigens!). We deden daar aan kwartaal squaretables: een discussieforum met 12 CEO’s waarbij we de scherpe randen van de tafel opzochten, om zo aan het einde van de dag tot een goede balans en synthese te komen. We noemden dat toen valorisatie. Nu heet dat leadership….

Maar goed, wat werkt dan wel tegenwoordig?

Dat is als je innovatief bent. Verrast. Vernieuwt. Een stap vooruit denkt.

Source: Yogesh Shah

Apple nog een keer als voorbeeld van thought leader

Het zijn van een thought leader claim je niet: je wordt het. Neem Steve Jobs, de medeoprichter van Apple. Keer op keer verraste hij met weer een nieuw technologisch snufje, waardoor Apple razend populair werd.

Een innovatie presenteerde hij steeds door eerst aan te geven waarom zijn bedrijf het nieuwe product lanceerde. Hij vertelde over de wijze waarop het gelukt was om pas te eindigen met het daadwerkelijk delen van het product. Tegelijkertijd bleef Jobs bescheiden en schroomde hij niet om uitspraken te doen die tegen de gevestigde orde in gingen. Mooi artikel daarover klik hier.

Hoe bouw je zelf thought leadership op?

Ook een Apple worden, is natuurlijk maar weinig bedrijven weggelegd. Maar op je marketingstrategie heb je wél invloed. Hoe zorg je er nu voor dat je ook een thought leader wordt binnen jouw vakgebied? Deze vijf stappen helpen je een eindje op weg:

  • Zie de kansen: vernieuwen is key als het om thought leadership gaat. Spot nieuwe trends binnen je vakgebied, ga in gesprek met klanten en achterhaal hun behoeften, of beter nog…luister juist niet en doe iets buiten de kaders…dat deed Apple ook met zijn ipad….

Mooi voorbeeld: Wordt geinspireerd door hoe Elon Musk met Tesla gewoon vanuit het niets een nieuw standaard heeft gezet. Zowel in design als in opbouw en aanpak.

  • Blijf dichtbij jezelf staan: out of the box denken is belangrijk, maar dichtbij je eigen waarden en identiteit blijven, is misschien nog wel belangrijker. Zoek die niche! Waar sta jij voor? Waarom moeten klanten jouw bedrijf hebben? En welke vernieuwende twist geef jij vervolgens aan je product of dienst?

Dat heet tegenwoordig ‘Authentic leadership’. mooi artikel hierover in de Harvard Business School Online: klik hier

  • ai, discipline hoort er ook bij…een idee droppen en vervolgens wachten tot de klanten naar je toe rennen, hoe mooi zou dat zijn…Een thought leader worden, vraagt om continue inzet en een solide regie. Stap voor stap, maar wel volhouden!
  • De belangrijkste: Vergaar en deel kennis, zonder dat je er iets voor terug wilt: Ga in gesprek met je medewerkers, klanten en met experts en deel dit. Deel eigen onderzoeken of eigen ervaringen.

Zo heb ik een leuk stukje, althans vind ik zelf….geschreven over visie: Ondernemers hebben geen visie.

Wil jij ook langzaam aan naar thought leader binnen jouw vakgebied? Wij helpen graag met het ontwikkelen en uitrollen van een story & marketingstrategie waardoor jouw ‘merk’ meer en beter wordt neergezet. Neem vandaag nog contact met ons op om vrijblijvend te sparren!