“Wie een ander overwint is sterk, wie zichzelf overwint is machtig”, zei de oude Chinese wijsgeer Laozi. Ondanks alle kennis die deze man in pacht had, beleerde hij zijn luisteraars niet; Laozi inspireerde. Volgens diezelfde filosofie schrijven onze journalisten hun Plop-artikelen. Niet om je te vertellen wat je moet doen, maar om kennis te delen, om je te laten zien wat er mogelijk is. Die kennis wordt onder meer vergaard op de Plop Academy. Binnenkort zie je foto’s en berichten van vliegende vierkante mortarboards en behaalde certificaten. Kortom: van afgestudeerde Plop Masters die zichzelf overwonnen. We leggen je uit waarom we zo’n Academy belangrijk vinden en hoe jouw bedrijf er ook baat bij zou kunnen hebben. Want nee, het is niet alleen om interessant te doen.

Wat is de Plop Academy? 

De Plop Academy is de persoonlijke leerweg voor de Plop-journalist en vormgegeven door journalist en communicatie-expert Mark Maathuis en journalist annex copywriter Kevin van Buuren. Net zoals de artikelen van Plop is het academische attribuut bedoelt om te inspireren, niet beleren. Zo krijgen de journalisten basiskennis mee van zowel marketing als journalistiek en leren zij verschillende schrijfstijlen aan. Aansluitend aan de verschillende tones of voice die horen bij een divers klantenbestand. Op die manier leren Ploppers altijd outside-in te schrijven – wat gebeurt er in de wereld? Waarmee de klant zich kan identificeren? – in plaats van inside-out – ‘Wij van WC-eend…’.

Dergelijke oefeningen vindt Plop belangrijk, omdat schrijven zich evenwel outside én inside manifesteert. “Het is meer dan goedlopende zinnen op papier zetten voor een doelgroep”, licht Maathuis toe. “Wie schrijft, voor welke klant of in welke toon dan ook, zet zichzelf op papier. Dat kan vooral in het begin erg lastig zijn, als je nog ontdekkende bent wie je überhaupt bent.” Van Buuren sluit zich daarbij aan: “Ik leerde tijdens mijn opleiding journalistiek de paradoxale les dat ‘de objectieve journalist’ niet bestaat. Je stelt je onpartijdig op, maar kan niet je eigen overtuigingen ontkennen. Maar dat deel – waar sta je voor? Wat is jouw mening? Wie ben jij als schrijver – daar kom je pas achter als je schrijft en denkt over de wereld waar je in leeft.”

Oprichter van Plop, Steven van Randwijck, wist al snel dat hij een Academy wilde laten opzetten. “Plop is een bedrijf in ontwikkeling, in de positiefste zin van het woord. Het wil zich ook altijd weer blijven ontwikkelen. Zeker in een levendige branche als contentmarketing, dat als een kleurrijke vis zwemt in de stroming van de actualiteit. En daar soms wild bovenuit springt om zichzelf aan het publiek te tonen.” Daarbij hoort een tijdloos traject waarmee schrijvers zich kunnen vormen, volgens de spreekwoordelijke schooldirecteur Van Randwijck.

Waarom is de Plop Academy belangrijk? 

Consistentie binnen diversiteit

Van Randwijck: “Plop geeft de kans aan jonge talenten. We selecteren dus op karakter, op stijl en op branie. Iedereen kan leren schrijven, maar écht, écht kunnen schrijven. Dat zit in je.” Desondanks erkent Plop de kwetsbaarheden van die scouting. Van Buuren ziet de Academy als consistentie binnen diversiteit. “Schrijven is een kunst, maar geen opleiding. Wij hebben goede schrijvers met een marketing-achtergrond, anderen komen uit de journalistiek of communicatie. Allemaal relevante niches, maar een Plop-schrijver moet van alle ambachten een basisniveau hebben. Een journalist kan goed interviewen en feitelijk schrijven, maar is minder bezig met hoe SEO-technisch de tekst in elkaar steekt. Iemand uit de marketing en communicatie verkoopt ieder woord, maar is hij of zij zich ook bewust van journalistieke kernwaarden en een objectieve vraagstelling? Al die aspecten schaven we waar nodig een beetje bij.”

Bekend met de branche

Als alle Ploppers een sterk basisniveau hebben, schakelt de ontwikkeling over naar consistentie en continuïteit. “Je leert ontzettend veel door gewoon te doen: klanten interviewen, stukken schrijven. Maar…” spreekt Maathuis onheilspellend. “Wij zitten in een zeer beweeglijke branche. En wat denk je van onze klanten? Een Plop-journalist kan vier verhalen schrijven, waarvan er geen één zich in hetzelfde universum bevindt. Het is aan ons om ahead of the curve te blijven, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen. De Academy moedigt schrijvers aan om gedurende het jaar te bewijzen dat men op de hoogte is van ontwikkelingen, in contentmarketing, de branches van klanten en zaken die globale impact hebben, zoals het milieu en technologische ontwikkelingen.” Zoals Darwin zei: ‘It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.’

De cyclus van kennis 

Plop bestaat sinds 2020 en streeft ernaar om nog veel te groeien. Er werken inmiddels redelijk doorgewinterde Plop-journalisten, voor wie de pasgeboren Academy voltooien als snoep afpakken van een baby zal zijn. Maar er werken ook minder ervaren en daar komen er nog veel meer van bij. “Journalisten die de Academy voltooien en een bepaalde ervaring hebben, worden mentoren voor nieuwe schrijvers. Zij lezen artikelen mee en geven feedback. Niet alleen om fouten te verbeteren, maar ook om verse krachten te laten zien dat fouten gemaakt mogen worden”, legt Van Buuren uit. “Zo van: ‘Hé, dit is mij ook overkomen en zo ging ik daar toen mee om.’ Zo’n mentorrol is ook weer een unieke ervaring en bijbehorend leerproces voor de persoon in kwestie. Zo creëren we bij Plop een cyclus van kennis en kunde dat alsmaar doorgegeven wordt op de volgende lichting.

‘Wie leren bij het bedrijf, blijven’

Is het nou echt nodig, zo’n intern opleidingssysteem? Wij geloven van wel. Onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van onderwijs al sinds 2001 achteruitgaat in Nederland. In 2008 mochten we ons nog meten van de top van leesvaardige naties, inmiddels is 25% van de jeugdige toekomst van ons land laaggeletterd; zij kunnen niet lezen en schrijven op basisniveau. Daarnaast nemen de computers langzaamaan onze belangrijkste cognities weg. Blind typen geen probleem, maar kwaliteitsteksten tikken en functionele handarbeid neemt steeds meer af.

“Het resultaat…”, zegt Van Randwijck, “is dat werkgevers hun personeel steeds meer onaf aangeleverd krijgen. Effectief werkervaring opdoen is als autorijden. Dat leer je pas als je je rijbewijs hebt en het gewoon veel gaat doen. Maar, als het basisniveau steeds lager wordt, kost het meer tijd en moeite om in kwaliteit te stijgen. Zonde, want talent zit overal!” Dat betekent niet dat ieder bedrijf een eigen onderwijssysteem op moet richten, maar een dergelijke constructie met mentoren en de motivatie om in jezelf te investeren kan bevorderlijk zijn. “Mentoren zijn leraren, kennis is leerstof”, zegt Maathuis. “Wij willen af van de tendens ‘na school ga je werken en dan ga je dood’. Na school begint het ontwikkelen pas.”

Daarbij gaat interne opleiding om het scheppen van een band. Interne opleidingen zijn gekozen en gecreëerd op basis van identiteit. Wie zich daarin mengt, verenigt zich met de identiteit van het bedrijf. “Wij bieden werknemers een investering in zichzelf, dat daarmee ook een investering is in de kwaliteit van het bedrijf. Goede werknemers die beter worden en een commitment aangaat met een bedrijf dat actief voor hen kiest”, licht Van Randwijck toe. Een onderzoek van professional-platform LinkedIn bevestigt dat: onder ruim 4.000 professionals wees het onderzoek uit dat liefst 94 procent (!) van de werknemers liever blijft bij een bedrijf dat investeert in hun carrière.

Dat doet Plop door zelfontplooiing te stimuleren. Niet op een standaard schoolse manier, maar wel met de kenmerken en kernwaarden van (zelf)studie. Van Buuren besluit: “Bill Gates, geen diploma. Mark Zuckerberg, van Harvard geschopt. Elon Musk noemt zich self taught. Dit zijn de meest vooraanstaande pioniers van hun vakgebied. We zeggen niet dat iedereen moet stoppen met school en bij de Plop Academy moet aansluiten. Maar, een mens kan zo ontzettend veel, als hij of zij maar een mogelijkheid krijgt en zelf heel graag wil. Wij zeggen niet: ‘jij moet dit doen, anders willen we jou niet.’ We zeggen: ‘Wij gaan voor jou, als je het zelf ook wil.’ Wie zichzelf overwint, is machtig.”

 

Lees ook: 

Drie must-do’s voor een sterke merkgroei

Videomarketing: de do’s and don’ts