PLOP! Wanneer denk jij aan het geluid plop? Tijdens het golfen als je de golfbal in het putje weet te krijgen? Of als jij de speen uit de mond van jouw kleine haalt? Of denk jij gelijk aan Kabouter Plop, onze welbekende en meest verantwoordelijke kabouter van het hele kabouterbos? Plop, plop plop! Klinkt het tegenwoordig ook in de klas, het zijn de verslavende pop-it gadgets voor kinderen met concentratieproblemen (docenten schijnen er echter gek van te worden). En een plopgeluidje wat je niet in de klas zal horen gelukkig, maar wel menig favoriet is natuurlijk het p(l)oppen van champagne. Het feestseizoen nadert en dat betekent; extra veel geplop! Want hoor wie plopt daar kinderen, Sinterklaas heeft het land net verlaten. Maar het nieuwe jaar staat om de hoek. En champagne poppen doen we natuurlijk allemaal als de klok 12 uur slaat. Maar hoe zit dat eigenlijk met die flessen champagne en oud en nieuw?

Champagne knalde vroeger iets té hard
Denk je aan champagne, dan denk je aan een feestelijke gelegenheid. Als we iets te vieren hebben, dan zorgen we dat de flessen met bubbels koud staan. Champagne als feestelijk drankje hebben we in eerste instantie te danken aan de Franse adel; zo genoten Franse koningen als Lodewijk XV al van een goed glas bubbels, waarmee champagne al gauw een statusproduct werd. Dit was echter wel pas nadat de Franse monnik Dom Pérignon het proces van champagne maken goed onder de knie kreeg. De champagne ontplofte namelijk eerst vaak doordat de flessen nog te zwak waren in de zeventiende eeuw, een echt explosief drankje dus!

Marketingtruc of traditie?
De Franse adel maakte van champagne dus een statusproduct en dit is eigenlijk nooit veranderd. Niet alleen de adel, maar ook de rest van de welvarende bevolking begon te smullen van de bruisende wijn. Maar champagne was duur en dus niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Vandaar dat het vooral gedronken werd met speciale gelegenheden, en zo ook met oud en nieuw. In de negentiende eeuw groeide ook de reclame voor champagne, wat het feestimago van het borrelende spraakwater nog meer versterkte. Vooral in december werd er veel reclame gemaakt voor champagne en tot op de dag van vandaag knallen we het nieuwe jaar in met een glaasje bubbels, dankzij de historie van de drank en door een staaltje marketing dus.

Champagne moet dus knallen toch?
Schudden maar met die flessen en PLOP! Zo klinkt het als de champagneflessen geopend worden om 00.00 uur, en hoewel het natuurlijk hartstikke leuk klinkt, wist je dat het ploppen van een fles champagne niet per se goed is voor de champagne zelf? Het lijkt leuk om door middel van zo’n knal het feest te openen en even in de belangstelling te staan, maar eigenlijk betekent dat dus dat de fles geopend wordt door een amateur. Volgens de echte kenners moet je de champagne namelijk niet laten knallen, maar laten zuchten. Zo heeft de champagne meer bubbels én behoudt het zijn volledige smaak.

Maar je hoort champagne wel te drinken met oliebollen toch?
Nou nee, ook oliebollen en champagne blijkt eigenlijk helemaal niet zo’n goede combinatie te zijn. Champagne kenner Barend Havenaar legt namelijk uit dat een vette hap als een oliebol helemaal niet past bij de frisse champagne. Oesters daarentegen sluiten wel goed aan bij een glaasje champagne. Zo bewijzen Deense onderzoekers dat Umami, een Japans woord voor heerlijkheid, ook gevonden is in de combinatie van champagne en oesters. Deze Umami zorgt voor een onweerstaanbare harmonie tussen de twee, waarbij oesters dus echt de smaak van de champagne versterken.

Toch knallend het nieuwe jaar in?
Het liefst ga je natuurlijk knallend het nieuwe jaar in, maar daar is de champagne dus eigenlijk niet voor bedoeld. Wil jij toch knallend het nieuwe jaar in gaan? Bij PLOP marketing helpen we je graag om het nieuwe jaar goed in te luiden; wellicht dan niet met ploppende champagne, maar met een bruisende, nieuwe marketingstrategie. Boek hier een gratis demo en ontdek de eindeloze mogelijkheden voor 2023.