De hobbels van de digitale transitie (van de marketingafdeling binnen de maakindustrie)

 

De digitale transitie in de maakindustrie: Heb jij ook te maken met een aantal hobbels in de digitale transitie binnen jouw onderneming? Met deze reeks interviews met CEO’s en Directeuren geven we een inkijkje in waar zij tegenaan lopen en hoe zij het hebben aangepakt of opgelost.

Vandaag Managing Director en mede-aandeelhouder Conrad Hietink van Alcomex aan het woord, een van de grootste veren producenten van Europa.

 

Hoe ben je bij Alcomex terecht gekomen?
“Samen met mijn zakenpartner Jelle van Vliet en een investeringsmaatschappij kochten wij in 2016 Alcomex, marktleider voor onder andere overheaddeuren voor de industrie en particuliere garages. In de jaren daarna hebben we er samen voor gezorgd dat de omzet verdrievoudigd is. Om je een idee te geven, wat wij jaarlijks aan veren verkopen weegt meer dan twee Eiffeltorens. En dat was zonder onze geslaagde digitale transitie nooit gelukt. Ons uitgangspunt voor die transitie was dat productiebedrijven vaak denken dat als ze gewoon hele mooie producten maken, klanten vanzelf wel komen. Daar zagen wij een kans, want als je daar dus wél energie in gaat steken, gaat de verkoop misschien nog sneller.”

Welke hobbels zijn jullie in het proces van jullie digitale transitie tegengekomen?
‘De verenmarkt is, net als veel andere markten in de maakindustrie, een hele conservatieve markt. Men vindt verandering vaak niet nodig omdat het allemaal wel lekker gaat. Maar in het land der blinden is eenoog koning. Oftewel, je kunt je onderscheiden in een conservatieve markt als de verenmarkt door beter te zijn dan de andere conservatieve verenbedrijven.’

Hoe hebben jullie deze hobbels aangepakt?
Hietink geeft een voorbeeld: ‘Wij hanteren het ABC-sales model: de A van acquisitie, de B van bouwen en de C van consolideren. Maakbedrijven focussen over het algemeen weinig op sales en acquisitie. Ze vergeten vaak om vragen te stellen als: “wat kan ik nog meer voor je doen?” Of: “hoe kan ik nog meer klanten werven?” Wij hebben ons gestort op de A en de B door onder meer onze online aanwezigheid te verstevigen door de website en webshop te moderniseren. Daarnaast hebben we ons woord- en beeldmerk ververst. Al gauw merkten we dat dit onze positie in de markt sterk verbeterde.’

Dat klinkt als een groot project?
‘Wij zagen de potentie van de digitalisering in en hadden door onze ervaring de nodige skills en het denkwerk in handen. Toch zijn we in zee gegaan met een externe partij. Vreemde ogen dwingen, en dat gaf ons de kracht om de verandering in te zetten. Daarin is het belangrijk om vertrouwen binnen het team op te bouwen. Wij zijn, nadat we de webshop hadden aangepast, aan de bak gegaan met Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA). Dat is complex maar essentieel. Beide termen hebben betrekking op het vergroten van je online vindbaarheid. Die investering was te overzien, juist omdat de concurrentie hier nog niet heel erg actief was. De zoekwoorden waren nog relatief goedkoop (SEA) en al snel haalden we hoge posities op Google. Dit leidde tot enorme hoeveelheden aanvragen.
Een mooi side effect van deze transitie is dat we erachter kwamen dat juist simpele dingen, zoals een vragenformulier op de website, heel goed werken. Onlangs hebben we namelijk via zo’n formulier een grote deal binnen gehaald. Aan de ene kant is online kennis dus heel specifiek, aan de andere kant moet je het jezelf en anderen vooral niet te moeilijk maken.’

Een mooi extra effect?
‘Wat mooi is om te zien: waar mensen eerst wat sceptisch waren, wordt de ‘digital mentality’ nu echt van binnenuit gedragen. En omdat iedereen echt doordrongen is van het feit dat online heel belangrijk is, hoeven wij als directeuren het nu minder te pushen. We zijn als het ware in een volwassen fase terecht gekomen waarin mensen de digitale bedrijfsstrategie erkennen. In een conservatieve business als de onze is dat niet vanzelfsprekend, dus deze ontwikkeling is mooi om te zien.’

Welke hobbels voorzie je in de toekomst?
‘Waar we nog steeds mee stoeien is het optimaliseren van de website, waarbij kwalitatieve content heel belangrijk is. Daarmee bedoel ik content die recht doet aan het product, maar tegelijkertijd toegespitst is op de potentiële klant. Wil je traffic naar je site genereren, dan is het zaak actief en relevant te blijven door bijvoorbeeld regelmatig interessante artikelen te plaatsen.’

Inspirerend om het gesprek met Hietink te voeren. En een prachtige casus om te zien dat ondanks de hobbels de digitale transitie mogelijk is! Veel dank Conrad voor jouw tijd en ervaringen!

 

Wil je jouw hobbels van transitie ook aanpakken?
Zoals elke verandering gaat ook de digitale transitie niet zonder horten en stoten. Maar dat is uiteraard geen reden om dan maar aan de zijlijn te blijven staan. Dat blijkt wel uit bovenstaand verhaal. Maar wat het verhaal van Conrad ook duidelijk maakt: je hoeft niet alle kennis zelf in huis te hebben want je staat er niet alleen voor.
Zo kunnen wij van Plop Marketing je bijvoorbeeld helpen met het maken van kwalitatieve en relevante content. Onze journalisten combineren kennis van jouw product en klant met hun schrijftalent. Zo komen we tot artikelen die inspireren en informeren en die zorgen voor meer traffic naar je website.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Maak dan een afspraak via deze link en ontdek wat Plop voor jou kan betekenen.

 

Wil je meer informatie over het nut van content marketing voor bedrijven binnen de maakindustrie? Klik dan op deze link.