Meerdere balletjes hooghouden: een goedlopende carrière, lekker bezig met je gezin, een gezonde levensstijl, tijd investeren in vriendschappen en ga zo maar door. Dit allemaal goed naast elkaar doen is iets waar een groot deel van de vrouwen mee worstelt. Mannen gaat dit makkelijker af, al is het maar omdat ze van nature meer op zichzelf gericht zijn. En nee, dat zeg ik niet omdat ik een vrouw ben, maar omdat dat uitvoerig onderzocht is door de Universiteit van Zürich. Zo blijkt uit dat onderzoek bijvoorbeeld dat een mannelijk brein egoïstisch gedrag beloont. Maar betekent het ook dat vrouwelijke ondernemers zichzelf beperken omdat ze voortdurend meerdere balletjes tegelijkertijd hoog moeten houden?

Momenteel sta ik aan het begin van mijn carrière, alhoewel ik nog een goede twee jaar studie voor de boeg heb. Ik ben nog aan het verkennen waar ik precies wil werken, maar er is een grote kans dat ik wil ondernemen. Een fulltime-baan is nu iets wat mij nog wat afschrikt; de enorme drukte die ik nu ervaar – van carrière tot studie, van vriendschap tot zelfontwikkeling – , zal alleen maar toenemen. Nu lukt het mij nog wel, ik kick op de drukte en krijg energie van volle dagen gevuld met toffe projecten. Maar ik begin steeds meer te twijfelen of ik dit als (toekomstige) ondernemer ook zo ga ervaren. Is het een eis om maar één balletje hoog te houden en een tikkeltje egoïstisch te zijn als succesvolle ondernemer? Of kan ik juist mijn kracht uit andere eigenschappen putten?

‘Typische’ gender eigenschappen

Zijn er naast egoïsme nog meer ‘typisch mannelijke’ eigenschappen? Volgens Emancipator – een bureau gericht op mannenemancipatie – is er een aantal eigenschappen die we in de Westerse samenleving ‘mannelijk’ noemen. Voorbeelden hiervan zijn: doelgericht, besluitvaardig, verantwoordelijk, nonchalant, professioneel, rationeel en zakelijk. Niet echt verrassend. Dat geldt ook voor de ‘typisch vrouwelijke’ eigenschappen die het onderzoekt noemt: gevoeligheid, sociaal, creatief, volgzaam, emotioneel, attent, ijverig en bescheidenheid.

Persoonlijkheid of gender?

Als ik naar mezelf kijk dan vind ik dit soort lijstjes altijd onzinnig. Ieder mens is anders, en eigenschappen toewijzen aan een gender voelt voor mij vrij ouderwets. Ik herken mezelf in zowel ‘typische mannelijke’ eigenschappen, maar ook in een aantal ‘typische vrouwelijke’ eigenschappen. Of je een goede ondernemer bent ligt naar mijn mening aan je persoonlijkheid en niet aan je gender. Anders gezegd: Vrouwen hebben volgens dit onderzoek weer andere sterke eigenschappen die bijdragen aan het zijn van een succesvolle ondernemer. Het lijkt er dus op dat zowel mannen als vrouwen andere sterktes én beperkingen hebben.

Ik ben ervan overtuigd dat je jezelf kan beperken als je het gevoel hebt dat je meerdere balletjes hoog moet houden, iets wat veel vrouwen als verplichting voelen. Maar je kan jezelf ook beperken door egoïstisch te zijn. Ja, het gaat dan goed met je carrière, maar heb je dan nog wel tijd om te borrelen met vrienden en plezier te maken met je gezin? Kortom volgens mij moet je gebruik maken van jouw sterke eigenschappen die je een goede ondernemer kunnen maken, of ze nu mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn.

Daag jezelf daarom uit maar zorg ook dat je balans vindt. Ik denk dat je zo het beste uit jezelf haalt. Wij van Plop Marketing helpen je graag om dat evenwicht te vinden en ondersteunen ondernemers graag in hun online marketing. Wij helpen je groeien, op een simpele en efficiënte manier. Je hoeft niet zelf alle balletjes hoog te houden! Boek een demo via de volgende link

Lees ook: 

Wat moeten ondernemers doen met hun site?