´Bel me teen´ voor een pedicure, ‘Hans & Frietje’ voor een frikandel speciaal en ‘Takkenwerk’ voor het verzorgen van de bomen in je tuin: je kan niet om deze opvallende bedrijfsnamen heen. Maar opvallen, wil in dit geval niet altijd de beste keuze zijn. Maar hoe kies je nu de beste naam voor jouw bedrijf? Opvallen of juist neutraal? En hoe blijf je origineel tussen die enorme hoeveelheid bedrijven? Wij vertellen je het in dit artikel.

‘Voel’ de naam

Het allerbelangrijkste is dat jij achter je bedrijfsnaam staat. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je moet de naam zo erg ‘voelen’ dat je het bij wijze van spreken op je voorhoofd zou tatoeëren. Maar hoe bedenk je nu zo’n goede naam? Schrijf in een paar steekwoorden op wat de kernwaarden zijn van jouw onderneming. Wat wil je uitstralen met jouw bedrijf en wat ook vooral niet. Stel, je begin je eigen kapperszaak. Jij wilt elegantie, klasse en luxe uitstralen. Dan moet jouw bedrijfsnaam dit ook doen. Zou jij ‘De Harde Krul’ of ‘De Scheve Schaar’ op je voorhoofd tatoeëren? Precies, die gaan dus in de prullenbak! En nu is het aan jou.

Ken je klant

Heb je een aantal potentiële bedrijfsnamen bedacht die echt bij jou passen? Goed bezig, maar we zijn er nog niet. Het is namelijk net zo belangrijk dat de naam van jouw onderneming past bij jouw klanten. Willen jouw klanten een elegant kapsel dat klasse en luxe uitstraalt, dan zit je helemaal op het juiste pad. Maar willen jouw klanten harde gehaarlakte krullen, neem dan jouw namen nog eens even goed door. De naam van jouw onderneming is het eerste wat een (potentiële) klant leest wanneer hij/zij langs jouw bedrijfspand loopt of jouw website bezoekt. Kan diegene zich niet helemaal vinden in jouw bedrijfsnaam, dan is de kans groot dat diegene afhaakt. En dat is zonde! Dus: ga op zoek naar een naam die bij jou past én bij jouw klanten.

Janssen wie?

En dan nog wat praktische tips. Vat jouw bedrijfsnaam de producten of diensten die je verkoopt voldoende samen? Zo niet, zorg dan voor een extra beschrijving bij je naam. Alleen jouw achternaam zegt natuurlijk niet voldoende. ‘De Vries, melkveehouderij’ of ‘Williams, klimaattechniek’ doen dat wel. Maak je naam compleet, zodat niemand zich ooit hoeft af te vragen wat je nu precies doet. En dan nog de meest praktische tip: check je naam altijd in het handelsregister. Alleen dan weet je zeker of jouw bedrijfsnaam nog niet bestaat. Ook al bestaat jouw naam nog niet, probeer ook namen te vermijden die te erg op bestaande bedrijfsnamen lijken. Dit scheelt een hoop gedoe en verwarring. Met ‘De Scheve Schaar’ als naam voor je kapperszaak, wil je natuurlijk niet tien keer op een dag gebeld worden of je een heg kan komen snoeien.

Een succesvolle onderneming start met een goed bedachte bedrijfsnaam. En met deze tips start jij jouw onderneming al met een flinke voorsprong. Wil jij jouw onderneming een nog betere start geven? Daar kan Plop Marketing bij helpen. Zo schrijven de journalisten van Plop Marketing boeiende en interessante artikelen. Net als deze, maar dan voor jóúw onderneming. En dat niet alleen, wij plaatsen ze ook op de door jouw gekozen socialemediakanalen, zodat niemand meer om jouw bedrijf heen kan. Klik hier voor een overzicht van de journalisten van Plop Marketing.