Verhalen van vroeger bepalen ons leven van nu. Ze helpen ons de wereld om ons heen begrijpen en verklaren waarom we bepaalde dingen op bepaalde manieren doen (“Dat is altijd zo geweest”). Zo vertelt corporate storytelling het levensverhaal achter jouw bedrijf. Waarom is wie of wat het is? Verhalen laten ons leven en overleven, maar soms zijn deze vertellingen – en de manier waarop ze doorgegeven worden – juist schadelijk voor toekomstige hoofdpersonen. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘het watermeloen-verhaal’ van de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). Lees het eens en denk: maak jij misschien dezelfde fout?

Dr. Matthew Hurley, professor Internationale Relaties aan de Sheffield Hallam University in Engeland, analyseert hoe het watermeloen-verhaal de verkeerde boodschap doorgeeft over de rollenverdeling binnen het leger. Iets wat soms ook binnen bedrijven gebeurt met corporate storytelling. Komisch detail: dit betreft een succesverhaal over de rol van vrouwen in het leger, dat ervoor moest zorgen dat meer vrouwen zich bij het leger (een berucht ‘mannenberoep’) voegden.

Het watermeloenverhaal: een slap staaltje storytelling

Het is 2010. Sinds de aanslag op het World Trade Centre in Amerika, negen jaar eerder op 11 september, staat Afghanistan onder streng toezicht van het NAVO-leger. Een fruitboer in Sangin, gelegen in één van de gevaarlijkste regio’s van het land, ziet dat zijn thuis doordrenkt is met buitenlandse soldaten. De taliban regeert de stad, dus het is er levensgevaarlijk. De boer weet dingen van de terroristische organisatie die de soldaten vast willen weten, maar hij wil ze niet vertrouwen, al moet hij ze wel verdragen.

Op een dag nadert een vrouwelijke marinier zijn bloeiende tuin. De boer groet haar huiverig en hervat, met zijn ogen schuilend in zijn ooghoeken, het wateren van zijn fruit. “Wauw, wat een mooie meloenen”, zegt de marinier. “Mijn favoriete fruit.” De boer voelt zijn mondhoeken optrekken. De meloen is ook zijn favoriete gewas. Als hij zijn glimlach niet meer kan verbergen, praat hij een uur met de vrouw over meloenen. Tot het moment dat hij haar vertrouwt en vertelt dat hij informatie heeft over de Taliban. Ze belooft dat zij en haar collega’s zullen terugkeren. De boer geeft haar twee meloenen cadeau en zwaait hen uit: “Tot morgen!”

“Vrouwen zijn goed in staat om vertrouwen en informatie te winnen.”

De volgende dag staat er een mannelijke officier tegenover de boer. Gezien zijn hogere functie wil hij de informatie zelf verkrijgen. “Ik spreek niet met u”, zegt de boer resoluut. “Alleen met de vrouwelijke marinier van gister.” De officier druipt balend af. Wanneer de vrouw terugkeert onthult de boer doorslaggevende info voor de zoektocht naar een Taliban-basis. Uiteindelijk keert de vrouw terug naar haar post met de nieuwe kennis. Een succesvolle operatie.

Hoe corporate storytelling jouw imago bepaalt

De NAVO vertelt met trots het meloen-verhaal door binnen de organisatie. “Vrouwen hebben een plek in het leger. Vrouwen zijn goed in staat om vertrouwen en informatie te winnen” Het probleem? De boodschap van de NAVO is verkeerd. Het meloen-verhaal gaat niet over geslacht, maar over kwaliteit. De marinier in kwestie won de info niet omdat ze een vrouw was, maar omdat ze empathisch, analytisch en sociaal vermogen toonde. Dat waren de kwaliteiten waarmee ze vertrouwen veroverde van de boer, niet het simpelweg ‘zijn van een vrouw’.

De manier waarop we verhalen (door)vertellen, bepaalt hoe mensen binnen een organisatie gepresenteerd en behandeld worden. En hoe mensen van buitenaf die organisatie zien. De NAVO wilde meer vrouwen in het leger, maar volgens dit verhaal om de zorgtaken op zich te nemen, terwijl mannen gewapend ten strijde trekken. Ook hoe jij je corporate story vertelt als ondernemer bepaalt hoe anderen over jouw bedrijf praten. De kwaliteitsjournalisten van Plop Marketing vertellen, naast jouw corporate story, via creatieve artikelen verhalen aan je (potentiële) publiek. Allemaal onderdeel van de identiteit en marketing van jouw bedrijf. Dat versterkt de betrokkenheid van klanten, plus jouw bereik en imago. Boek hier een gratis demo bij Plop en begin met het effectief vertellen van verhalen.

 

Lees ook:

Psychologie en ondernemen: denk NIET aan een roze olifant

BOE! Moet de ondernemer fantoomgroei vrezen?