Anno 2022 hoor je er niet meer bij wanneer je geen eigen onderneming hebt. Of je nu als freelance barista of personal trainer aan de slag gaat, de zzp’er is de havermelk onder de ondernemers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland in 2020 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Hoe zorg jij als jonge zzp’er onder de 30 jaar voor meer omzet en hoe blijf je relevant tussen die 1.099.999 andere zelfstandigen in Nederland? Benieuwd? Wij geven jou vier inspiraties.

Inspiratie 1: je bent je eigen merk

Als zzp’er is je personal brand erg belangrijk. Personal branding is het proces waarbij mensen en hun carrière worden gekenmerkt als merk. Het creëren van een personal brand betekent jouw omgeving vertellen wie je bent en wat jou onderscheidt van anderen. Je personal brand gaat dus eigenlijk niet om jezelf, maar over de perceptie van anderen over jou als merk. En via sociale media kan jij deze perceptie beïnvloeden door jezelf goedkoop en efficiënt te promoten. Met je verschillende social kanalen creëer en realiseer jij je eigen stijl. Hierdoor onderscheid jij je als zzp’er en zorg je ervoor dat potentiële klanten doelbewust voor jou kiezen.

Inspiratie 2: Niet mega, maar micro

Inmiddels is iedereen bekend met influencermarketing. Maar aan het inzetten van een online content creator met tienduizenden of soms wel miljoenen volgers hangt natuurlijk een enorm prijskaartje. Maar, less is more. Micro-influencers hebben een relatief klein bereik op hun social kanalen, maar ze zijn authentiek en werken graag samen met partners die zij aan hun volgers willen laten zien. Bovendien hebben deze influencers het doel om hun aantal volgers te laten groeien en gaan daarom graag een langdurige samenwerking aan. De prijs van een campagne ligt tussen de €50 en €400 afhankelijk van het bereik van de influencer. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt!

Inspiratie 3: Volg de trends

Niet alleen op het gebied van mode en voedsel, maar ook op online platformen bestaan er trends. Met nieuwe content of door oude content in een nieuw jasje te steken, kan je inspelen op de trends in medialand. Als barista laat jij je mooiste latte art al zien op jouw feed op Instagram, maar dit kan ook op bijvoorbeeld Instagram Reels, TikTok of misschien wel LinkedIn. En wist je dat je jouw Instagram kan instellen als een bedrijfsprofiel? Hiermee kan je jouw berichten promoten en krijg je inzicht in je statistieken. Het zijn allerlei verschillende manieren op meer traffic te genereren en jouw omzet als zzp’er te laten groeien.

Inspiratie 4: Krachten bundelen

Als zzp’ers werk je voor jezelf, maar dit betekent niet dat je geen samenwerkingen aan kan gaan. Binnen jouw niche zijn er genoeg anderen die iets voor jou kunnen betekenen en andersom. Maak een podcast met een andere barista, zet samen een winactie op waarin je een baristacursus weggeeft of voeg op welke manier dan ook je krachten samen. Door samen te werken, verbreed jij je eigen horizon en kom je tot nieuwe inzichten. Let maar op, deze creativiteit zal zich uitbetalen in jouw omzet.

Wil jij ook groeien? Bovenop deze vier inspiraties zijn er nog talloze andere tips en tricks om jou als zzp’er een boost te geven. Ben je al enthousiast? Plop Marketing kan jou helpen en ervoor zorgen dat jij de havermelk onder de zpp’ers wordt en blijft. Klik hier om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.