In dit artikel bespraken we hoe belangrijk e-mail marketing is, maar wat kun je nou eigenlijk het beste sturen? Nieuwsbrieven zijn een goede manier om op regelmatige basis contact te leggen met je doelgroep. Het is een ideaal middel om snel en direct te communiceren. Het hangt echter van veel factoren af of de gewenste boodschap ook daadwerkelijk aankomt. In dit artikel geven we je de ultieme tips voor de perfecte nieuwsbrief.

Tip 1: Kies een duidelijk doel

Voordat je begint met het schrijven van een nieuwsbrief is het belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt bereiken met je bericht. Is het je doel om de doelgroep te informeren? Wil je de lezer overtuigen, activeren, inspireren of amuseren? Om dit te bepalen, werkt het goed om na te gaan wat je teweeg wilt brengen bij de lezer, en wat voor impact je op hen wilt maken.

Om je nieuwsbrief zo effectief mogelijk te maken, is het verstandig om te kiezen voor slechts één of misschien twee van bovenstaande effecten per nieuwsbrief. Het gevaar van te veel willen bereiken, is namelijk dat je uiteindelijk geen enkel effect bereikt. Wees dus zo specifiek mogelijk!

Tijdens het schrijven is het belangrijk om dit doel constant in gedachte te houden en om aan het einde van dit proces nog eens een keer extra te checken of de tekst het beoogde doel belichaamd.

Tip 2: Gebruik de juiste tone of voice

Het gebruik van de juiste tone of voice is essentieel om ervoor te zorgen dat je boodschap goed overkomt. Ook deze komt voort uit welk doel je voor ogen hebt met de nieuwsbrief. Zo vraagt een amuserende mail om een informeel en humoristisch taalgebruik en een informatieve mail daarentegen om een wat zakelijkere of geleerde toon.

Tip 3: Gebruik een Call To Action (CTA) aan het einde van de nieuwsbrief

Om er zeker van te zijn dat jouw nieuwsbrief de juiste impact maakt, is het verstandig om aan het einde van de mail nog eens duidelijk in één of twee zinnen te vertellen wat je van je lezer wil. Dit kan een doorverwijzing naar je website zijn, een oproep om te reageren of het maken van een afspraak. Hier is het opnieuw weer belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn, zodat de lezer niet verward of afgeleid raakt.

Tip 4: Zorg voor een prikkelende onderwerpregel

Om ervoor te zorgen dat men niet gelijk je nieuwsbrief naar de prullenbak versleept, is het belangrijk om een prikkelende onderwerpregel te schrijven zodat mensen benieuwd zijn naar de rest van de mail. 35% van de lezers beslissen namelijk alleen op basis van de onderwerpregel of ze een nieuwsbrief wel of niet openen. Een goede nieuwsbrief valt of staat dus met een goed geformuleerde onderwerpregel. Onze tip is om de nadruk te leggen op de waarde van de inhoud die je op een treffende en kernachtige manier weergeeft.

Tip 5: Houd de tekst kort en krachtig

Last but not least: om ervoor te zorgen dat de lezer niet na de eerste alinea al afhaakt, is het belangrijk om de tekst niet te lang(dradig) te maken. Het is van groot belang om de aandacht van je lezer vast te houden, zodat de lezer het einde van de mail ook nog meekrijgt. Kies dus voor korte zinnen, die je structureert in overzichtelijke paragrafen. Ook een fijne layout speelt hierin een belangrijke rol.

We hopen dat je met deze tips aan de slag kan met het schrijven van jouw nieuwsbrief! Nog vragen? Neem gerust contact op. Wij denken graag met je mee.