Het is misschien wel een van de meest gebruikte marketingtermen van de afgelopen jaren: storytelling. Maar wat is het nou eigenlijk precies en waarom zou je hier gebruik van moeten maken als ondernemer? In dit artikel geven we je vijf goede redenen voor het inzetten van storytelling voor je bedrijf.

Wat is storytelling?

Er bestaan veel verschillende omschrijvingen van dit woord. Maar in een marketing context komt het hier op neer: het vertellen van verhalen die relevant zijn voor je doelgroep en die ervoor zorgen dat de doelgroep informatie begrijpt en onthoudt, zodat er een emotionele band ontstaat tussen jouw bedrijf en jouw doelgroep. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk gaat het gewoon om het vertellen van verhalen waarin jouw potentiële klanten zich in kunnen verplaatsen en waardoor jouw boodschap als ondernemer duidelijk wordt. 

Waarom zou elke ondernemer storytelling moeten gebruiken?

Dat zijn er heel veel, maar hier de vijf belangrijkste.

 

1. Door storytelling onthouden mensen beter

Het begrijpen en onthouden van informatie is natuurlijk wenselijk wanneer jij je doelgroep voor je wilt winnen. Door gebruik te maken van storytelling voorkom je dat je marketing uitingen in het niets verdwijnen omdat jouw doelgroep de boodschap niet snapt of niet opslaat. Een goed verhaal zorgt ervoor dat potentiële klanten je onthouden, waardoor je ‘top of mind’ bent en mensen dus als eerste aan jou denken wanneer ze op zoek zijn naar een bepaald product of bepaalde dienst.

2. Storytelling creëert een emotionele band met je doelgroep

Het belangrijkste aspect van storytelling is misschien wel de emotionele reactie die het kan oproepen. Door het vertellen van een goed verhaal dat raakt, zal je doelgroep zich verbonden voelen met jouw producten en/of diensten en daardoor sneller overgaan tot kopen. En dat is natuurlijk wat je wilt als ondernemer!

3. Storytelling zorgt voor meer zichtbaarheid

Door gebruik te maken van storytelling vergroot je de kans dat mensen jouw verhaal delen, wat een positief effect heeft op de zichtbaarheid van jouw bedrijf. Droge, zakelijke boodschappen zijn niet heel spannend en zullen dus niet snel worden gedeeld door andere mensen. Dat is een gemiste kans, want zowel social media als mond-tot-mond reclame zorgen ervoor dat jouw boodschap veel zichtbaarder wordt bij een grote groep potentiële klanten. 

4.   Storytelling zet mensen aan tot actie

Mensen hebben de neiging om te willen weten ‘waarom?’. Als je mensen uitlegt waarom jouw product, dienst of boodschap zo belangrijk en bijzonder is, versterkt dat hun motivatie om tot actie over te gaan.

5.   Storytelling zorgt voor een hogere conversie

Wanneer je storytelling gebruikt, zullen mensen sneller de waarde inzien van jouw product/dienst. Dit sluit ook weer aan op de emotionele band die wordt gecreëerd met storytelling: je voegt emotionele waarde toe. Deze verhoogde waarde zorgt ervoor dat mensen sneller kopen, maar ook meer geld over hebben voor jouw product. Zowel je conversie als je prijzen kunnen hierdoor flink stijgen. Het gebruik van storytelling binnen jouw marketingstrategie is dus een goede investering, omdat het zich dubbel en dwars zal terugbetalen.

Wil jij ook de voordelen van storytelling ervaren? We komen graag met je in contact om te kijken hoe jij storytelling kunt inzetten binnen de marketing van jouw bedrijf. Dit hoeft namelijk helemaal niet moeilijk of duur te zijn! Boek hier een demo om te kijken wat Plop Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf.