In de snelle online wereld, geleid door platforms zoals Instagram, TikTok en Youtube, is video content niet meer weg te denken uit een succesvolle marketingcampagne. Logisch, omdat deze marketing tool anno nu dé manier is om jouw merk onder de aandacht te brengen tussen het videogeweld van je concurrenten. Maar hoewel het logisch en technisch vrij makkelijk is om video’s in marketingcampagnes te integreren, gaat het toch nog vrij vaak fout. Om jou en je onderneming daarvoor te behoeden, krijg je in dit artikel alle do’s en don’ts voor een succesvolle videomarketing campagne op een rijtje.

DO’s

1. Definieer het doel van de campagne
Zonder te weten wat je wilt bereiken, kan je ook geen succesvolle campagne runnen. Het is daarom belangrijk om het doel van de campagne te definiëren. Wil je meer naamsbekendheid? Meer sales? Je merk op een bepaalde manier positioneren? Zonder duidelijk doel zal de boodschap in je video’s ook niet duidelijk zijn en hierdoor minder impact maken op je doelgroep.

2. Bepaal je doelgroep
Elke goede campagne begint met het onderzoeken, vaststellen en begrijpen van je doelgroep. Wat drijft hen? Wat houdt ze bezig? Hoe identificeren zij zich? Wat is hun koopgedrag? Wanneer je een specifieke doelgroep hebt gedefinieerd, zul je met meer focus je doelen kunnen behalen.

3. Maak gebruik van de juiste platforms en maak het mobile friendly
Denk goed na over welke platforms je inzet en waarom. Denk hierbij ook aan welk platform het beste aansluit bij je doelgroep. Tip: mensen zullen 1,5 keer vaker je brand video’s bekijken via een mobile device. Creëer dus video’s die hier geschikt voor zijn. Aangezien mensen hun telefoon bijna altijd bij zich hebben, is de kans groot dat zij een video via dit apparaat bekijken.

4. Analyseer de statistieken van je video’s
Nadat je de video hebt verspreid, is het werk eigenlijk nog maar voor de helft gedaan. Het is belangrijk om de ROI (Return on Investment) van je campagne te meten door data te verzamelen. Denk hierbij aan het aantal views, hoelang mensen hebben gekeken én het aantal mensen dat heeft geklikt op de CTA (Call To Action), etc. Al deze data zijn van groot belang om het succes van je campagne te meten.

DON’TS

1. Maak de video niet te lang
Houd de content van de video’s kort en krachtig. We leven in een snelle wereld, waarin niemand 5 minuten naar een commerciële video wilt kijken. Snelle en catchy content werkt het beste. Zo verlies je niet de aandacht van de kijker voordat je hen überhaupt je verhaal hebt kunnen vertellen. Een tip is om een niet te lange intro te gebruiken en vrij snel tot de kern van je boodschap te komen. Kan je toch niet alles kwijt in één video? Maak er meer, op dezelfde snelle en catchy manier. Als je die vervolgens op regelmatige tijden post, heb je voordat je het weet een serie gemaakt. Die regelmaat zorgt voor herkenbaarheid, wat de eerste stap is voor het opbouwen van een trouw kijkerspubliek.

2. Te veel willen vertellen
Als je te veel wilt vertellen, vertel je uiteindelijk niks. Focus op één boodschap en breng die zo helder mogelijk over. Bij video marketing is het van groot belang dat je een duidelijke CTA vaststelt en deze in de video goed naar voren komt. Houd hierbij goed het doel van de campagne in je achterhoofd.

3. Focus niet te veel op je product of dienst
Dit klinkt in eerste instantie misschien wat onlogisch omdat dit juist is wat je wilt verkopen en dus vertellen aan de doelgroep. Toch is dit waar veel merken de mist in gaan. Het is belangrijk om een verhaal te vertellen aan de kijker, om ze mee te nemen in jouw wereld en bij hen een gevoel van herkenning en verbinding aan te wakkeren.

Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben of hulp kunnen gebruiken bij het bedenken en ontwikkelen van sterke online content? De journalisten van Plop Marketing denken graag met je mee! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.