Huh? Elke ondernemer heeft toch een visie? En die visie heeft hij (1) toch opgeschreven? Dat heet een vision statement. Nou, als ik zo rondkijk, blijkt dat dat niet zo is. En dat is ook wel logisch. Een visie of vision statement is de, vaak door een consultant, verschreven institutionalisering van de ambitie van de ondernemer in een corporate stukje tekst. Wat ooit gewoon een plan of droom was, heet nu een visie. En dat stukje tekst is helaas zo vaak vaag of allesomvattend, dat weinig hierdoor zich geraakt voelen. Zie bijvoorbeeld deze vision statement van Starbucks: “Treat people like family, and they will be loyal and give their all”. Hmm… word jij hierdoor aangetrokken? Dan liever geen visie.
Maar hoe nu verder? Iedere ondernemer heeft een droom, maar moet je die nou wel of niet in een vision statement gieten?

Even een stap terug

Het klopt echt. Geen enkele ondernemer is op een dag wakker geworden met een vision statement. Hij wordt wakker met een droom, een ambitie, een specifiek doel, een frustratie of heeft zelfs een oprecht visioen. Hij wil iets bereiken en dan gaat hij gewoon aan de slag. Keihard werken, vele vlieguren maken en bouwen. En dan fouten maken, aanpassen en weer door. Hij inspireert zijn omgeving met zijn droom en zijn bevlogenheid.

Maar dan…

Ik ken geen ondernemer die het echt nodig vindt dat zijn droom wordt opgeschreven. Waarom zou ie? Hij is ondernemer geworden omdat hij vrij wil zijn in zijn laten en kunnen. En als je die droom opschrijft, dan staat hij vast. Zit ie wéér vast…
Maar als de onderneming groter wordt dan sluipt de maatschappij in de onderneming. En diens medewerkers kennen niet altijd die droom. Ze hebben behoefte aan houvast, aan een rode draad. En dan kan je toch maar beter de droom opschrijven. En het geldt ook andersom, heb je geen visie/vision statement, tja… dan weet de werknemer ook niet wat je wilt.

Dus je moet wel een vision statement hebben?

Heb je meer dan 25 medewerkers, dan is het raadzaam een vision statement te hebben. Maar wat is een vision statement? Daar zijn vele meningen over. Zo beschrijft Wikipedia het als volgt (2): “A vision statement is an inspirational statement of an idealistic emotional future of a company or group.” In andere woorden, het beschrijft waar je als onderneming staat in de toekomst. Maar het kan ook anders. McDonalds beschreef zijn visie als volgt (3): “To be the best quick service restaurant experience. Being the best means providing outstanding quality, service, cleanliness and value, so that we make every customer in every restaurant smile.” Ik vind de tekst sterk en duidelijk, maar het is niet echt een vision statement. Het is meer een beschrijving van wat je doet en waar je voor staat (het lijkt meer een mission statement (4)).

Een vision statement creëert jouw bestaansrecht!

Ik vind de beste vision statement een korte inspirerende beschrijving van een toekomstscenario, beeld of droom, waaruit een behoefte blijkt. Het is een beschrijving waar het bestaansrecht van de onderneming uit voortkomt. Zie bijvoorbeeld Ikea (5): “To create a better everyday life for as many people as possible”. Iedereen wil een beter leven, dus als daarin wordt voorzien, heb je als onderneming een bestaansrecht. Of die van Walt Disney (6): “To make people happy“. Eenvoudiger kan het niet, maar toch is deze erg sterk, want wie wil er niet gelukkig zijn? Dus als jij ‘geluk’ levert, dan heb je als bedrijf een bestaansrecht. En kan je je medewerkers meenemen in deze droom, jouw visie. Dan is het lekker toch gelukt om jouw droom op te schrijven zonder dat je er echt aan vastzit…

Je bent nu natuurlijk benieuwd naar het vision statement van Plop. Nou… daar komt ie:

“Iedereen vindt het leuk om geïnspireerd te worden”

Met grote groet!

Steven van Randwijck

P.S. Wil je ook met jouw bedrijf maandelijks artikelen publiceren die jouw doelgroep raken? Geef ons dan een belletje (020 308 60 90), bel mij persoonlijk op (06 420 66 373) of mail even naar steven@plopmarketing.com

Noot:
(1)  De ondernemer is uiteraard een vrouw of een man. In de tekst verwijs ik naar een man, maar dit is natuurlijk geheel toevallig, want voor hetzelfde geld zou ik kunnen verwijzen naar een vrouw. Alhoewel, 37 procent van de ondernemers in Nederland is een vrouw (715.000), dus als ik op basis van de meerderheid een keuze zou moeten maken, dan zou het verwijzen naar een man voorlopig nog een terechte assumptie zijn (cijfers op basis van ANP, 8 maart 2022)
(2)  https://en.wikipedia.org/wiki/Vision_statement
(3) Inmiddels heeft McDonald’s geen visie meer, alleen een mission statement: https://corporate.mcdonalds.com/corpmcd/our-company/who-we-are/our-values.html
(4) Volgens Wikipedia is een mission statement: “a short statement of why an organization exists, what its overall goal is, identifying the goal of its operations: what kind of product or service it provides”; ik ben het hier overigens niet helemaal mee eens, maar daarover later meer in het volgende artikel….https://en.wikipedia.org/wiki/Mission_statement.
(5) https://www.ikea.com/nl/en/this-is-ikea/about-us/vision-and-business-concept-pub9cd02291
(6) Walt Disney Archives, 2012