“studeer zo lang mogelijk, werken moet je je hele leven nog”, hoorde je als student vaak van door de wol geverfde werknemers. Als gepassioneerd ondernemer ben je het vast niet eens met deze stelling – werken is jouw feestje – maar ook jij kan het belang van kennis vergaren niet ontkennen. Al moet dat natuurlijk wel passen in je drukke schema, van hoogwaardige kwaliteit zijn en liefst niet te duur. Ziedaar: Massive Open Online Courses. Benieuwd hoe jij met MOOC je voordeel kan doen? Lees snel verder.

Wat zijn Massive Open Online Courses?

Massive Open Online Courses (MOOC) worden aangeboden door verschillende universiteiten wereldwijd. Harvard en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) creëerden de provider van het systeem: EdX. MOOC bevat een stuwmeer aan online colleges die je universitaire kennis bieden, zonder dat je überhaupt hoeft ingeschreven te zijn aan een van de deelnemende universiteiten. Naast Ivy League-spelers zoals Harvard, MIT en Princeton doet ook Nederland een duit in het zakje via de Erasmus Universiteit en TU Delft.

De vraag die zich direct aandient: heb jij dit nodig? Soms biedt Netflix alles wat je zoekt. Maar er zijn van die momenten dat zelfs bingewatchen je honger niet meer kan stillen. Je voelt je onvoldaan, ietwat leeg van binnen en misschien een tikkeltje nutteloos. Logisch, want jouw ambitie reikt verder dan het worden van professioneel bankhanger.

Dan is dat misschien het moment om Netflix in te ruilen voor online ‘Diploma’s-on-Demand’. Met video’s van echte colleges, oefentoetsen en examens is MOOC zelfstudie-supplement bij uitstek. Miljoenen mensen gebruikten het online lessysteem om zich om te scholen, hun carrière een boost te geven of als e-training binnen hun bedrijf.

‘Leef alsof je morgen doodgaat, leer alsof je voor eeuwig leeft’ – Mahatma Ghandi.

Hoe werkt MOOC voor ondernemers?

Leadership Courses, HTML- of JavaScript Courses, een cursus Mandarijns. Zomaar aan greep uit het veelzijdige aanbod op de hoofdsite van MOOC. Daarnaast zie je op de websites van de onderwijsinstituties zelf welke MOOCs zij aanbieden. Ideaal voor ondernemers; of je nu je eigen marketing skills wil bijspijkeren om met de trends van jouw branche mee te gaan, of de skills van je personeel wilt ontwikkelen. Lees hier onze vier tips om Massive Open Online Courses succesvol binnen je onderneming in te zetten:

1. Wees een voorbeeld

Misschien denk je aan allerlei manieren om jouw personeel nóg indrukwekkender te maken met deze studies, maar een goed voorbeeld vindt volgers. Als leider, kartrekker en primus inter pares binnen het team is het immers jouw taak om te weten welke ontwikkelingen zich binnen je branche afspelen. Ook ben jij de aangewezen persoon om te bepalen welke kennis en skills versterkt moeten worden, hier zelf in bij te leren en zo je teamgenoten mee te nemen in de ambitie om te groeien.

2. Personeel Plus

In a fast moving, competitive world… it’s not enough to be smart. You need to always be getting smarter“, zei Heidi Grant Halvorson, auteur van het boek 9 Things Successful People Do, tegen Harvard Business Review. Bijleren en blijven ontwikkelingen zijn de belangrijkste factoren van een succesvolle onderneming. Met MOOC kan jouw team de concurrentie altijd voorblijven op een laagdrempelige, goedkope, maar kwalitatief hoogwaardige manier. Ze kunnen voortdurend bijleren op het gebied waar zij waardevol zijn voor het bedrijf en zo hun waarde blijven verveelvoudigen.

3. Soepele sollicitaties

Soms denk je de perfecte kandidaat tegenover je te hebben tijdens een sollicitatie. Het karakter en de ethos passen perfect bij de bedrijfscultuur, maar er missen nog wat essentiële kwaliteiten en ervaring. Niet langer zeg je zomaar ‘nee’! Met MOOC kun je een zorgvuldige selectie aan cursussen uiteenzetten om nieuwe rekruten snel op gewenst niveau te brengen. Zonder hoge opleidingskosten of tijdrovende begeleiding, maar met toegankelijke ontwikkeling en gerichte sturing. En vergeet niet dat in een snel bewegende wereld, iedereen altijd een beetje nieuw is. Zelfs als je wél ervaring hebt.

4. Omscholen en plateaus breken

Met de mogelijkheid tot bijleren en aanpassing ‘on demand‘, is geen plafond te hoog. De drempel om door te groeien en nieuwe wegen in te slaan als onderneming verkleint. Natuurlijk zijn Massive Open Online Courses niet hetzelfde als een meerjarige studie tot gespecialiseerd professional voor ongetrainde amateurs, maar met de al aanwezige kennis en kwaliteiten op jouw kantoor zijn de mogelijkheden om met kleinere cursussen de lat te verleggen een stuk dichterbij.

Een leven lang leren

Oud-Hindu-wijsgeer Mahatma Ghandi zei ooit: “Leef alsof je morgen doodgaat, leer alsof je voor eeuwig leeft”. Want ook al leven we niet voor eeuwig, de kennis die wij opdoen en doorgeven aan volgende generaties doet dat wel. Bij Plop Marketing staat leren dan ook hoog in het vaandel. Met ons veelzijdig klantenbestand willen onze journalisten zich altijd blijven ontwikkelen op diverse gebieden in verscheidene branches. Zo kunnen we interessante en inspirerende artikelen schrijven voor op je website, wat jouw traffic én de betrokkenheid van je klanten zal doen stijgen.

Klik hier om meer te leren over wat wij doen en boek een gratis demogesprek om te bespreken welke content jouw onderneming nodig heeft.