Er lijkt geen ontkomen aan de gevolgen van de energiecrisis. Torenhoge energiefacturen zijn inmiddels realiteit, en in de slipstream daarvan daalt de koopkracht en het consumentenvertrouwen. Veel bedrijven zetten zichzelf in deze onzekere tijden daarom in een soort survival-modus, waarbij marketing vaak het ideale potje is om op te bezuinigen. Maar is het wel handig om offline te gaan tijdens de energiecrisis?

Op korte termijn lijkt het misschien slim om in mindere tijden even de hand op de knip te houden wat betreft marketing, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat dit op de lange termijn toch niet zo verstandig is. Zo blijkt onder andere uit een rapport van The Advertising Research Foundation – de branchevereniging van Amerikaanse adverteerders – dat het stilzetten van je marketingactiviteit al snel leidt tot verlies van marktaandeel; daarnaast maakt het rapport duidelijk dat het terugwinnen van dat verloren deel in de praktijk nogal lastig kan zijn. Maar er zijn nog meer goede redenen waarom jij je marketingafdeling maar beter warm kan houden deze winter.

Uit het oog, uit het hart
Het is eigenlijk vrij logisch: zolang jij zichtbaar bent, weten klanten dat jij bestaat. Dus als jij jouw marketinginspanningen even stillegt, besluit je eigenlijk dat jij tijdelijk onzichtbaar wordt voor jouw klanten. Maar wil jij echt – weliswaar tijdelijk – van de radar verdwijnen? Want bedenk dat je extra hard moet werken wanneer er weer licht aan het einde van de tunnel is. Een studie van Millward Brown – een wereldwijd onderzoeksbureau gespecialiseerd in marketing – laat namelijk zien dat de effectiviteit van een mediacampagne al na twee maanden afzwakt. En als er na vijf maanden geen aandacht meer wordt besteed aan de campagne, daalt de brand awareness tot onder het oude niveau. Daarnaast is het juist tijdens een crisis relatief makkelijk om op te vallen concludeert de Britse marketing en effectiviteitsgoeroe Peter Field. Veel concurrenten zullen namelijk wel voor de quick win gaan als het tegenzit, en hun marketinguitgaven verminderen, waardoor jij het rijk – relatief – voor je alleen hebt. En nog een voordeel: omdat concurrentie afhaakt, kan jij ook nog eens tegen scherpere tarieven reclame maken.

Omarm crisis
Een andere wetmatigheid in crisistijd: consumenten klampen zich vast aan dat ene stukje zekerheid, en dat stukje kan jouw merk, product of dienst zijn. Skip daarom al je plannen om even onzichtbaar te worden en focus juist op je bestaande klanten en het versterken van jullie onderlinge band. Grote kans dat zij dit zullen weten te waarderen: overstappen brengt namelijk altijd gedoe met zich mee en in crisistijd kan dat helemaal de spuigaten uitlopen door bijvoorbeeld onzekerheid over tarieven of leveranciers. Behoed je klanten daarvoor en bied ze met jouw betrouwbare imago dat stukje houvast dat ze door de crisis heen kan slepen.

Crisis denken is creatief denken
Behalve veel vervelende consequenties is wel leuk aan crises dat we er creatiever van schijnen te worden. De meest voor de hand liggende reden daarvoor is dat we gedwongen worden om ‘out-of-the-box’ te denken. Op de oude voet verder gaan is immers geen optie meer is. Maar ook de flight-fight-freeze methode verklaart hoe ons creatieve brein reageert op een noodsituatie. Het idee om je marketing stil te leggen komt hoogstwaarschijnlijk voort uit angst. En wat wat doe je als je overrompeld wordt door angst? Je vlucht, je vecht of je doet niets. Waar niets doen tegen de urgente dreiging van een crisis een gevoel geeft van hopeloosheid, zorgt terugvechten – hoe hoog de bierkaai ook is – ervoor dat er nieuwe energie vrijkomt. En die kunnen we goed gebruiken om tot nieuwe, creatieve oplossingen te komen.

Do NOT go dark!
Dus goed nieuws: ondanks de energiecrisis hoef je dus niet aan zichtbaarheid in te boeten. Sterker nog, met de juiste strategie kom jij er na de crisis sterker uit. Lukt het jouw organisatie om de crisis met creativiteit te bestrijden? Of heb jij het idee dat je op dit vlak wel wat hulp kunt gebruiken? Bij Plop Marketing sparren we graag met je samen om tot een creatieve oplossing te komen. Je kan via deze link een gratis demo boeken.

 

Bronnen:
The Advertising Research Foundation (2018)
Millward Brown
Vrijsen, 2022, Recessie? Angst is een slechte raadgever