Het eerste waar je aan denkt bij de Michelingids is waarschijnlijk niet hoe je een autoband verwisselt. Of aan wegrestaurants met een nette prijs. Maar dat is wel wat de gids bij zijn verschijnen in 1900 bood. Dat de naam inmiddels gelijk staat aan haute cuisine en felbegeerde sterren, is het gevolg van een vernuftige strategie. Die is na meer dan 100 jaar ook geëvolueerd en anno 2021 noemen we dat inbound marketing. Benieuwd wat deze missing link tussen marketing en verkoop voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder.

 

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is een marketingaanpak waarbij je jouw doelgroep én website centraal plaatst. Door het plaatsen van relevante content zorg je voor een grote instroom van de juiste bezoekers die zich kunnen ontwikkelen tot klanten. Dat doe je niet met veel te dure advertenties, maar met relevante content die je doelgroep inspireert. Probeer je doelgroep zo goed mogelijk te kennen, hen zoveel mogelijk te helpen,  informeren of inspireren. Zorg dat ze jouw onderneming vinden en vertrouwen. En dat doe je door jouw inzichten, kennis, antwoorden en methodieken daar te delen waar de doelgroep aanwezig is. Met inbound marketing ondersteun je de bezoekers van jouw site dus in de verschillende fases van jouw verkoopproces. Deze strategie levert jouw onderneming meer succes op dan de als storend en inefficiënt ervaren vormen van commerciële marketing.

 

Marketing is weggegooid geld

Er was een tijd dat marketing en verkoop goed op elkaar aansloten. De doelgroepen waren overzichtelijk en campagnes bestonden uit massa’s herhaling in combinatie met een groot bereik. Maar dankzij de tsunami aan informatie, media en advertenties wordt de efficiëntie al jaren betwijfeld. Zo zei David Ogilvy, ook wel de vader van de reclame genoemd, al in de jaren `70 dat ‘de helft van elk advertentiebudget’ weggegooid geld is, “het probleem is alleen dat je niet weet welke helft.”
Dat het weggegooide deel in de loop der jaren gegroeid is, lijkt een no brainer: Ogilvy had nog nooit van een smart phone met Google gehoord. Want dat is toch hoe het moderne koopproces begint? Kijken, vergelijken, reviews lezen en directe communicatie met de verkoper.

Als ondernemer moet je op deze nieuwe realiteit inspringen. En daar komt inbound marketing om de hoek kijken. Als je deze strategie goed uitvoert, geef je je potentiële klanten aansprekende en relevante informatie die hen zal helpen en enthousiasmeren bij hun aankoopbeslissing.

 

De missing link

Zoals gezegd, inbound marketing is de missing link tussen marketing en verkoop. Wij mensen zijn inmiddels zulke doorgewinterde consumenten dat we elk verkoopverhaal van buiten kennen. Wat we ook goed weten, is wat we zoeken en waaraan dat product of die service moet voldoen. Die zoektocht vertaalt zich in Googelen. En de ondernemer die dan via zijn of haar site de aandacht weet te trekken met relevante content en die weet vast te houden met antwoorden op specifieke, persoonlijke vragen, die staat met 1-0 voor. Wie vervolgens die antwoorden gebruikt om zijn of haar klant steeds beter te leren kennen, kan hen zodoende steeds beter informeren, helpen en de goede kant op sturen. Zo gaan ze jouw site steeds beter weten te vinden en jouw onderneming zal steeds meer vertrouwd worden. Met inbound marketing ondersteun je de bezoekers van jouw site dus in de verschillende fases van het koopproces. Deze strategie levert jouw onderneming meer succes. Zie het als het verschil tussen het huis-aan-huis blad dat je ongelezen weggooit versus het vakblad waar je zelfs een abonnement voor betaalt.

 

Het bewijs dat je mensen letterlijk ver kan meenemen als ze je vertrouwen levert: de Michelingids van de gelijknamige bandenfabrikant. De in 1900 uitgebrachte gids bevatte in eerste instantie nog geen verborgen bistrootjes vol culinaire hoogstandjes maar goede wegrestaurants met een nette prijs. Daarnaast bevatte de gids tips, hoe je bijvoorbeeld een band moet verwisselen. Toen de auto’s en de wegen steeds beter werden en het aantal pleziertochtjes toenam, verlegde Michelin subtiel de focus. Want we hebben het hier wel over Fransen, dus wat zou een pleziertochtje zijn zonder lekker eten en drinken? Dus in plaats van een ‘ok’ warme hap onderweg ergens naartoe beschreef de gids voortaan goede restaurants; op hun beurt groeiden die dankzij hun goede keuken uit tot bestemming. En omdat het hier vaak om culinaire verborgen pareltjes gaat, die buiten de gebaande paden lagen, moesten automobilisten – met als enige houvast de Michelingids – zelf de weg zoeken. Wie dat lukte, die wachtte dan inderdaad een godenmaal.
Voeg daar nog het idee van een ster aan toe et voilà: geschiedenis is geschreven. En dat zonder grote, dure campagnes, maar door goed op veranderende behoeftes te letten en daar met messcherpe, relevante content op in te springen. Inbound marketing uit het boekje.

 

Nieuwsgierig hoe jij jouw onderneming zo kan presenteren?

Let dan op deze inbound marketing-stappen:

Attract

Zorg dat je online content relevante informatie bevat, sterk en authentiek is en helder verwoord. Focus op bezoekers die de meeste kans maken om klant te worden. Optimaliseer content via SEO en promoot het op social media. Houd bij het maken van je content altijd rekening met je buyer persona, want je schrijft dit uiteindelijk voor een echt mens. Hoe beter iemand op jouw informatie kan koersen, hoe meer vertrouwen je zal krijgen. Achterhaal doelen en uitdagingen en stem daar je content op af. Immers: wie schrijft die blijft. Maar om ze te krijgen waar ze moeten wezen, daarvoor moeten ze je lezen.

Convert

Dat wil zeggen dat je je prospecten activeert met specifiek op hen toegespitste aanbiedingen. In ruil voor ebooks, white papers en checklists waar ze daadwerkelijk mee geholpen zijn, laten bezoekers graag hun gegevens achter.

Close

Wist je dat 73% van alle prospecten nog niet klaar zijn om een aankoopbeslissing te maken? Jouw taak is dus om deze potentiële klanten het laatste zetje te geven. E-mailen, appen of chatten is in deze fase de perfecte tool. Je legt direct contact en je leert meteen heel veel. Hoe handig is iemand überhaupt met deze tools? Wanneer zoekt iemand informatie? Gebruikt iemand om de twee dagen de chat-tool? Door aan dat soort gesprekken follow-up te geven – bijvoorbeeld met aanbiedingen voor producten waarover je eerder met de klant contact hebt gehad – blijf je op diens radar.

Delight

Gelukt om een prospect klant te laten worden? Well done! Nu is het belangrijk de relatie met deze klant te onderhouden. Inbound marketing is een langetermijnstrategie, maar wel één waarbij je bij elke stap vertrouwen wint. Blijf daarom bestaande klanten behulpzame content en interacties aanbieden. Zo maak je van klanten stamgasten en die zullen jouw bedrijf met plezier aanbieden in hun netwerk. Dit leidt tot nieuwe bezoekers op je site en zo begin je weer met stap één.

Wil jij ook meer traffic naar je site? Benieuwd wat inbound marketing voor jouw onderneming kan betekenen? In dat geval: zorg dat je een lange adem hebt. Het vinden en helder opschrijven van relevante content kost tijd en aandacht. Maar dat is nu eenmaal de prijs van kwaliteit willen leveren. Plus, de vertrouwensband die je zo met je klanten opbouwt, gaat zich op den duur uit betalen. Is het ijs eenmaal gebroken en weet je wat je aan elkaar hebt, dan heb je aan een half woord genoeg. Een berichtje van jouw onderneming is dan het gewilde vakblad in de zee van gratis blaadjes en foldertjes. De journalisten van Plop Marketing staan bekend om hun informatieve en heldere artikelen die ze ook voor jouw onderneming willen schrijven. Zo helpen we jou een link met je klant te leggen die we helpen grootbrengen tot een vertrouwensrelatie. Voor meer informatie kan je een (gratis) gesprek en demo boeken via deze link.