Het is verstandig om af en toe een frisse blik te werpen op je contentstrategie. Wat werkt voor jouw onderneming? En wat werkt absoluut niet? Uit onderzoek van het Amerikaanse databedrijf SEMrush naar de anatomie van topartikelen komen 4 interessante inzichten naar boven. Zij onderzochten ruim 1,2 miljoen artikelen op basis van een aantal belangrijke kenmerken. Natuurlijk is er geen ultieme formule die voor elk artikel geweldig werkt. Dit onderzoek laat daarentegen wel bepaalde karakteristieken van content zien die een positieve invloed uitoefenen op de prestaties van jouw artikel. Plop marketing deelt deze karakteristieken graag met jou! Benieuwd? Lees dan zeker verder.

1. De lengte van de kop
Als je deze zin leest, betekent het dat je de kop interessant genoeg vond om verder te lezen. Dat is zeker niet altijd het geval bij koppen. In de meeste gevallen haakt de lezer direct af. Soms is dit terecht, omdat de informatie niet op de lezer van toepassing is, maar vaak ook onterecht. De informatie van het artikel is wel degelijk interessant, maar de lezer voelt zich niet aangetrokken om verder te lezen. Een pakkende kop is daarom cruciaal! Maar hoe zorg je hier nu voor? Eén van de zaken waar op gelet moet worden is de lengte. Uit het onderzoek van SEMrush blijkt dat lange koppen twee keer zoveel verkeer en anderhalf keer meer shares opleveren dan korte koppen. Langere koppen geven de lezer meer informatie waardoor een betere indruk van de relevantie en waarde van het artikel wordt verkregen.

Dit jaar scoren koppen tussen de 10 en 13 woorden het beste. Laat overigens de lengte van de kop niet leidend zijn voor jouw artikel. Er zijn nog meer elementen die ervoor zorgen dat een kop krachtig en uitnodigend is. De kop moet ook nieuwsgierig maken, opvallen en bovenal aansluiten bij de inhoud.

2. Must do: lijstjes!
‘5 tips om jouw productiviteit te verhogen’, ‘5 online advertising adviezen voor jou’… ja ja, je houdt ervan of je haat het: koppen met lijstjes! Uit het onderzoek blijkt dat artikelen met koppen waarin duidelijk lijstjes staan, de meeste pageviews trekken. Koppen met een getal vallen over het algemeen meer op en bieden de lezer een fijn overzicht. Na de lijstjes scoren de how to’s en guides erg goed. Dit soort koppen spelen goed in op de lezer; deze zoekt een antwoord op een vraag en deze koppen laten zien dat ze het antwoord op jouw vraag bevatten.

3. De ideale lengte van een artikel
Hoe lang moet een artikel nu zijn? Het is een veelgehoorde vraag en discussie. Uit dit onderzoek blijkt: hoe langer, hoe beter. Longform content scoort het beste qua shares en page views. SEMrush stelt dat lange artikelen waarschijnlijk beter presteren, omdat de lezers veel verdiepende informatie krijgen over een bepaald onderwerp. Maar laat het aantal woorden niet leidend zijn voor je artikel. Als iemand een snel antwoord zoekt op een vraag, dan zit diegene niet op een lang artikel te wachten. Houd dus altijd goed de zoekintentie van je lezers in gedachten voordat je begint met schrijven. Relevantie gaat altijd boven het aantal woorden!

4. Het gebruik van visuele content
Tot slot bespreken we het karakteristiek ‘visuele content’. Uit dit onderzoek blijkt dat artikelen met een afbeelding meer backlinks, verkeer en shares opleveren dan artikelen zonder plaatje. Waarom werkt dit zo? Wellicht heeft het effect op de SEO van een artikel. Daarnaast kunnen afbeeldingen een positieve invloed uitoefenen op de lezer; ze zeggen nu eenmaal soms meer dan 1000 woorden. Artikelen met video’s genereren ook meer traffic. Ze zorgen er namelijk voor dat bezoekers aanzienlijk langer op je website blijven.

Wil je aan de slag met sterke contentmarketing en storytelling? Wil jij ook meer traffic naar je site? In dat geval is het van belang om relevante content te delen met je lezers, maar dat kost tijd en aandacht. Maar dat is nu eenmaal de prijs van kwaliteit willen leveren. Plus, de vertrouwensband die je zo met je klanten opbouwt, gaat zich op den duur uit betalen. De journalisten van Plop Marketing staan bekend om hun informatieve en heldere artikelen die ze ook voor jouw onderneming kunnen schrijven. Voor meer informatie kan je een (gratis) gesprek en demo boeken via deze link.