Vraag je je soms ook af waarom de ene post op Instagram viraal gaat en de andere blijft steken op tien likes? Het antwoord is ook al niet makkelijk te geven: het Instagram-algoritme is complex en de processen vallen lastig samen te vatten in een paar zinnen. Gelukkig hoef je als ondernemer niet alles te doorgronden om ervoor te zorgen dat jouw posts goed scoren, zodat jouw bedrijf de aandacht krijgt die het verdient. Meer weten? Lees snel verder:

Hoe werkt het Instagram-algoritme?

Instagram werkt logisch en gaat uit van vijf factoren – interesse, relatie, actualiteit, activiteit en volgend – die jouw plek in de Instagram-omgeving beïnvloeden. In dit artikel geven we tips hoe je hier rekening mee kunt houden zodat je het bereik van jouw onderneming op Instagram kunt vergroten.

Wat vind je interessant?

De content die verschijnt in jouw feed wordt met name bepaald door hetgeen je interessant vindt. ‘Interesse’ moet je breder zien dan alleen likes. Het gaat er hierbij om wat je op Instagram doet als gebruiker. Dus, welke posts bekijk je het langst? Welke zoektermen gebruik je? Volg je bepaalde hashtags? Instagram verzamelt deze informatie via kunstmatige intelligentie om de inhoud van jouw feed te bepalen. Dit werkt continu door waardoor je steeds meer gerelateerde content zal zien.

Wat voor relatie heb je tot een bepaald persoon?

Het platform probeert voortdurend een inschatting te maken van jouw beste vrienden door na te gaan met wie je veel contact hebt op Instagram. Hierachter zit een logische gedachtegang: hoe vaker je in aanraking komt met een ander account, hoe dichter die persoon bij je zal staan en hoe meer content je van diegene wilt bekijken. Interactie moet je hierin breed zien, want er worden verschillende vormen van interactie mee bedoeld: een berichtje in DM, het consistent openen van stories en getagd worden in iemands bericht. Je zal in je feed dus eerder mensen tegenkomen die dicht bij je staan.

Tip: plaats consistent posts voor een goede plek in de feed van jouw volgers. Reageer ook op comments, zo geef je het Instagram-algoritme als het ware een seintje.

Hoe actueel zijn je posts?

Hoe actueler je posts zijn, hoe groter de relevantie ervan. Instagram toont namelijk vooral berichten die kortgeleden zijn geplaatst. Toch krijgt Instagram nog regelmatig kritiek dat er te oude posts worden vertoond. De verwachting is daarom dat het algoritme hier steeds scherper in zal worden. Knoop dus in je oren: hoe recenter, hoe beter!

Hoe vaak open je de Instagram app?

De volgorde van jouw feed wordt voornamelijk beïnvloed door de frequentie waarmee de je de app opent. Het algoritme van Instagram probeert namelijk continue de meest relevante posts en stories sinds je laatste bezoek te tonen. Op het moment dat dit bezoek relatief lang geleden is, zal je vooral de hoogtepunten van de afgelopen tijd zien. Als je elk uur Instagram opent, zal je een feed hebben die veel meer up-to-date is.

Tip: maak een inschatting van jouw type volgers. Als ze actieve gebruikers zijn, kun je gerust vaker posten en hoeft niet elke post een eyecatcher te zijn. Zijn jouw volgers minder actieve gebruikers? Dan kun je jouw posts beter beperken tot de echte top posts en stories.

Hoeveel mensen volg je?

Deze factor is de meest logische van de vijf: hoe minder mensen je volgt, hoe meer posts en stories je van hen te zien krijgt. En omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Als jouw volgers veel andere accounts volgen, dan is de kans kleiner dat ze jouw berichten te zien krijgen.

Tip: ben je benieuwd welk bereik/aantal volgers goed genoeg is? Bekijk eens hoeveel accounts jouw volgers zelf volgen. Onthoud daarbij: des te minder accounts zij volgen, des te meer mensen jij met jouw posts zou moeten kunnen bereiken.

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen, maar doe nu alvast je voordeel met deze crash course om je zichtbaarheid op Instagram te vergroten. Benieuwd wat je nog meer kan doen om je merkidentiteit te versterken? Wij van Plop Marketing staan klaar om je verder te helpen en je onderneming te doen groeien. Onze journalisten zijn gespecialiseerd in het schrijven van pakkende artikelen om jouw online merkidentiteit te versterken. Boek geheel vrijblijvend een (gratis) demo bij ons, en wij lichten je graag toe hoe wat wij voor je kunnen betekenen!