Veel ondernemingen zetten social mediamarketing in voor de groei van hun merk. En terecht, want social media is de perfecte plek voor interactie met je doelgroep en het creëren van een loyale community. Mits je het goed doet natuurlijk. Want succesvol een online community creëren vraagt meer dan het simpelweg online zetten van content. In dit artikel leggen we je uit wat er allemaal bij komt kijken, dus lees snel verder!

Het belang van verbinding

Net als offline relaties groeit een online community door te werken aan verbinding. Een van de beste manieren om duurzame relaties op te bouwen met je doelgroep is door met hen in contact te komen en relevante informatie over hen te verkrijgen. Hierbij is het belangrijk om niet alleen te focussen op de verbinding tussen de doelgroep en het merk, maar ook tussen de mensen uit je doelgroep. Communities worden namelijk gevormd door mensen die dezelfde interesses delen. Merken die de brug kunnen slaan en deze gelijkgestemden met elkaar kunnen verbinden, komen in een gunstige positie terecht.

Het delen van waarden

Mensen houden ervan om bij een groep te horen waarin ze zichzelf herkennen en waar dezelfde normen en waarden centraal staan als die van hen. Dit zorgt voor een hoge mate van interactie, waardoor ook andere leden van de community enthousiast zullen worden. Mensen die gepassioneerd zijn zullen met enthousiasme praten en delen wat voor hen belangrijk is. Dit helpt om andere gelijkgestemden aan te trekken die een passie hebben voor de niche en de markt waar jouw merk zich op focust.

Onderhoud je community

Wanneer het lukt om een brand community op te bouwen, heb je een krachtig onderdeel van jouw bedrijf gecreëerd. Een brand community is een groep met je meest betrokken klanten. Zij zijn dan ook een bron van waardevolle inzichten en informatie. Ze zullen hun ervaringen met jouw merk delen, je content delen, je producten kopen, je product aanraden en je van waardevolle feedback voorzien. Belangrijk dus om deze community te onderhouden en hen langdurig aan je merk te verbinden.

Contentmarketing is een geweldige manier om een ​​community te bouwen én te onderhouden. Door content te creëren en te delen die meerwaarde biedt aan je doelgroep, zorg je voor een langdurige en loyale verbinding tussen merk en doelgroep.

Zorg er dus voor dat je de kanalen waar je community zich bevindt kent en weet wat hun behoeftes zijn. In de content die je met ze deelt, is het belangrijk om te focussen op hun interesses en behoeftes en dus niet altijd jouw merkverhaal centraal te zetten. Denk goed na over de behoeften en creëer inhoud van hoge kwaliteit waarvan ze zullen genieten en waarvan ze zullen profiteren. Zo wordt de geinvesteerde leestijd beloond en daarmee de kans dat men je volgende bijdragen ook gaat lezen vergroot. Dit noemen wij bij Plop Marketing de ‘Inside-Out Methode’, waar je in dit artikel meer over kunt lezen.

Good things take time

Weet tot slot dat een brand community opbouwen tijd kost. Het creëren van een community is een lange termijn strategie die veel consistentie, doorzettingsvermogen en investering behoeft. Maar als je het slim aanpakt, dan wordt dit harde werk zeker beloond, want door een community te creëren, groeit jouw meest invloedrijke klantenbestand en verbetert jouw algehele marktpositie. Dit leidt tot een sterk merk met een loyale achterban, wat essentieel is voor een succesvolle onderneming.

Wil jij je social mediakanalen voorzien van sterke content waarmee je effectief je doelgroep kunt bereiken en een sterke online community kunt opbouwen? Wij helpen je graag met het schrijven van kwalitatieve posts en artikelen die je voor verschillende kanalen kunt inzetten. Neem contact met ons voor meer informatie.