Het bereiken van je doelgroep is voor elke ondernemer van groot belang, zeker in deze tijd waarin het internet overloopt van informatie en prikkels. Veel ondernemers doen dit door te verkondigen hoe fantastisch hun product of dienst is. Maar deze inside-out strategie is vaak niet effectief, wordt als te commercieel ervaren. In dit artikel leggen we uit hoe je een outside-in artikel schrijft dat zorgt voor een groter bereik, meer clicks en uiteindelijk meer conversie.

Outside-in: het tegenovergestelde van wat je nu doet?!

De inside-out strategie: een veel gemaakte fout door ondernemers
‘Wij van WC-eend bevelen WC-eend aan’. Het is verleidelijk om je website en social media vol te zetten met informatie over jouw bedrijf en de producten of diensten die je aanbiedt. Dit is immers waar je gepassioneerd over bent en dat wat je het liefst wilt delen! “Wie vind dat nou niet interessant?” Deze inside-out strategie wordt door veel ondernemers ingezet, maar is vaak niet effectief. Wanneer je de focus legt op je product, vergeet je dat jouw doelgroep hier misschien niet direct geïnteresseerd in is. Die blijft dus weg (klikt er niet op). Je loopt hierdoor het risico dat je jouw ideale klant vaak misloopt.

Outside-in strategie: dé content strategie voor effectieve marketing
Binnen de outside-in strategie staat de beleving en de behoefte van de ‘buyer persona‘ centraal. De buyer persona is de personificatie van (een deel van) jouw doelgroep: de ideale klant voor je product of dienst. Het belangrijkste bij het schrijven van een artikel is dat je die doelgroep aanspreekt en dus denkt vanuit die buyer persona en niet vanuit jouw wens om je product of dienst aan hem/haar te verkopen. Jouw ideale klant is (latent) op zoek naar meer dan een product of dienst, hij/zij zoekt vooral naar een oplossing of ervaring! Spreek je doelgroep aan met wat zij zoeken, niet met wat jij wilt vertellen.

Voorbeelden van outside-in-marketing

Een voorbeeld: als kledingwinkel wil je misschien het liefst vertellen over de prachtige materialen waaruit de items bestaan. Jouw buyer persona daarentegen, is vooral geïnteresseerd in een trendy en stijlvolle look. Als winkel zou het daarom een goed idee zijn om hierop in te spelen door het maken van lookbooks of artikelen waarin de laatste trends worden besproken. Je verkoopt dan niet alleen kleding, maar vooral ‘stijl’.

Door in te spelen op de behoeftes en verlangens van je doelgroep, blijft het verhaal veel beter hangen dan wanneer je hen alleen informeert. En dat is precies wat je wilt. Als jouw buyer persona de post met daarachter het artikel interessant vindt, vergroot dit het aantal clicks en dus je bereik. Ook brengen jouw bezoekers hierdoor meer tijd door op je website, wat niet alleen goed is voor je SEO score, maar wat ook klantenbinding en mond-tot-mond reclame stimuleert. Kortom: meer bereik en meer populariteit. Dit alles zorgt uiteindelijk voor meer conversie doordat mensen zich meer verbonden voelen met jouw onderneming en dus sneller iets van jou kopen dan van je concurrent.

Wil jij deze strategie toepassen voor jouw bedrijf? We komen graag met je in contact om te kijken wat de wensen van jouw doelgroep zijn en hoe je deze groep zo effectief mogelijk kunt bereiken. Dit hoeft namelijk helemaal niet moeilijk of duur te zijn! Boek hier een demo om te kijken wat Plop Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf.