Een welbekend social media symbool: de hashtag. Waardevol én van grote invloed op je vindbaarheid via Google. Maar niet alleen dat; Hashtags kunnen je meer bereik, volgers en likes geven. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? In dit artikel geven wij in vogelvlucht een aantal do’s en don’ts om succesvol met hashtags aan de slag te gaan.

Wat is een hashtag?

Van Instagram, LinkedIn tot Facebook: hashtags zijn anno 2022 niet meer weg te denken. Ze zijn op elk social mediakanaal zichtbaar. Met dank aan Chris Messina, een oud medewerker van onder andere Google en Uber, die het symbool in 2007 introduceerde. De achterliggende gedachte van het hekje was om zo content te kunnen categoriseren, zodat de doelgroep makkelijk naar bepaalde onderwerpen kan zoeken door op de klikbare woorden te klikken. Een hashtag begint met het welbekende hekje (#) waarna direct – zonder spaties – een woord volgt. Voorbeelden van veelgebruikte hashtags binnen de business branche zijn: #ecommerce #marketing en #businessowner.

Denk als een consument

Dat hashtags waarde creëren voor jouw social mediakanaal is allang geen geheim meer. Ze hebben namelijk een positieve invloed op je ‘Search Engine Optimization’: je vindbaarheid op Google. Door hashtags aan je bericht toe te voegen is jouw content buiten je netwerk en volgers te zien. Hierdoor trek jij nieuwe volgers aan, en wordt jouw online bereik automatisch vergroot. Ga na wat de behoefte is van jouw potentiële klant en zorg dat je hierop inspeelt. Als een consument namelijk op zoek gaat naar een trendy lunch-hotspot in een nog onbekende stad, dan kan hij/zij op Facebook bijvoorbeeld zoeken naar #foodhotspotamsterdam. Belangrijk is om niet te veel hashtags onder je bericht te plaatsen, dit leidt meer af dan dat het een positief effect heeft. Houd het bij 2 tot 3 per bericht, dan zit je goed.

Gouden combinatie

Om de juiste resultaten te halen is het van belang om de juiste hashtags in te zetten. Je kan namelijk kiezen tussen niche hashtags en populaire hashtags. Niche hashtags zijn specifiek gericht op jouw doelgroep, zo kunnen je volgers je Facebook-bedrijfspagina gemakkelijk vinden en herkennen. Op deze wijze kun je een lopende campagne een bepaalde hashtag geven, en deze op al je social mediakanalen toepassen. Super gunstig: dit zorgt voor een betere integratie tussen al je kanalen. Populaire hashtags zorgen voor meer bereik, volgers en likes. Ga op zoek naar welke hashtags populair zijn in jouw branche en voeg dit toe aan jouw bericht. Door deze combinatie creëer je dus herkenning voor jouw huidige volgers én trek je nieuwe volgers en dus potentiële klanten aan! Terug naar de #foodhotspotamsterdam, heb jij wekelijks een nieuwe #lunchspecial wat je aan je vaste gasten wil laten weten? Zet deze hashtag dan onder je Facebook bericht. In combinatie met jouw type keuken – #italiaans – zit jouw restaurant zo volgeboekt!

Hashtags zijn dus een makkelijk inzetbare optie om jouw vindbaarheid op Google te vergroten. Benieuwd hoe jij ze het beste kan inzetten? Neem dan vooral contact met ons op want ook hierin zijn wij gespecialiseerd: Plop Marketing heeft een breed aanbod aan professionele, jonge journalisten die niet kunnen wachten om een samenwerking aan te gaan met jouw bedrijf. Wij helpen je graag met het schrijven van actuele en interessante artikelen. Door het maandelijks schrijven, plaatsen en promoten van artikelen dragen wij bij aan de online groei van jouw onderneming. Benieuwd naar meer? Boek hier dan een demo!