Online netwerken is onmisbaar voor iedere professional die zichzelf serieus neemt. Het is de manier om in contact te komen en te blijven met personen en bedrijven die jij interessant vindt. Ook is het een goede manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen jouw netwerk en werkveld. In dit artikel presenteren we je vier tips zodat jij een meester wordt in online netwerken.

1. Kies het juiste platform

Hoewel LinkedIn met 5 miljoen leden het grootste professionele online netwerkplatform is, is het zeker niet de enige optie. Er bestaan ook andere websites en platformen zoals Shapr, Meetup, Viadeo en Xing. Check vooral op welk platform jouw (gewenste) netwerk zich bevindt. Dit kan namelijk per branche of sector erg verschillen. Wees ook zeker niet bang om je bij meerdere platforms aan te melden, dit vergroot je zichtbaarheid op een positieve manier.

2. Link met de juiste personen

Het belangrijkste aan netwerken zijn natuurlijk de mensen waarmee je in contact wilt komen. Denk dus goed na over wie jij in je netwerk wilt en wie je nodig hebt om verder te groeien in je carrière. Denk hierbij aan gelijkgestemde professionals in jouw regio, of juist mensen die jouw vaardigheden aanvullen met de bedoeling om van hen te leren, hun carrière te volgen en misschien zelfs in de toekomst opdrachten aan elkaar door te sturen of samen te werken.

Afhankelijk van hoe goed je iemand al kent, kun je die persoon volgen of een connectieverzoek sturen. Het werkt vaak goed om een persoonlijk bericht toe te voegen aan zo’n verzoek, zodat de ander gelijk een beeld van je krijgt en deze daardoor waarschijnlijk eerder zal accepteren. Stel jezelf voor en leg uit waarom je iemand aan je netwerk wilt toevoegen. Houd het kort en direct maar ook vriendelijk en luchtig.

3. Volg interessante groepen, netwerken en andere pagina’s

Naast het opbouwen van connecties, is het ook verstandig om het platform verder te verkennen en op te zoeken naar communities binnen het platform waar je graag onderdeel van wil zijn. Zo is er binnen LinkedIn bijna overal wel een groep voor. Bedenk wat voor groep of community bij jou past en gebruik de zoekfunctie om te navigeren door het platform.

Door lid van zo’n community te worden (deze te volgen) ben je gelijk al in directer contact met gelijkgestemden die ook onderdeel zijn van die groep, wat je kansen op waardevolle zakelijke connecties aanzienlijk verhoogt. Je hebt tenslotte al gelijk iets gemeen.

Probeer binnen deze groepen een betrokken en actieve houding aan te nemen. Lees, reageer, like en draag bij aan het gesprek. Dit vergroot je zichtbaarheid en maakt dat mensen je beter onthouden.

4. Zorg voor een goede online presentatie

Je profiel is je online visitekaartje, en nog veel meer dan dat. Zorg dat je profiel jou als persoon goed representeert. De belangrijkste elementen van je profiel zijn een professionele profielfoto, een duidelijke tagline, en een sterke bio die direct de aandacht trekt en mensen gelijk een beeld geeft van waar ze jou voor zouden kunnen benaderen.

Meer weten over het vergroten van je zichtbaarheid als ondernemer? Netwerk platformen zoals LinkedIn zijn de perfecte kanalen om jouw doelgroep te bereiken en te prikkelen met interessante blogs, artikelen en andere berichten. Plop Marketing kan je helpen om meer klanten te krijgen door maandelijks 2 artikelen te schrijven, te plaatsen en te promoten. Interesse? Plan dan een ‘onboarding’ gesprek in om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.