Binnen de marketingwereld heeft kleur de mogelijkheid om het gedrag en de gedachten van de consument te beïnvloeden. Kleur kan je toepassen in je huisstijl, website, sociale netwerken en bij alle andere marketinguitingen. Benieuwd welke kleuren jij het beste kan inzetten? Lees dan snel verder.

Kleur heeft grote impact op de stemming, het gedrag en de productiviteit van de consument. Zo blijkt uit onderzoek van ColorCom (2019), een Color Consultancy bureau, dat de kleurkeuze 85% bepalend is bij het koopgedrag. Een interessant voorbeeld van een merk die kleurenmarketing goed heeft ingezet is Heinz. Zij brachten met groot succes de Heinz EZ Squirt Blastin’ Green Ketchup op de markt. In plaats van tomatenrood kozen zij ervoor om de verpakking ‘Blastin Green’ te maken. Met als resultaat: de hoogste omzetstijging in de geschiedenis van het merk. In de eerste zeven maanden werden meer dan 10 miljoen flessen verkocht, waarbij de Heinz-fabrieken 24 uur per dag, zeven dagen per week werkten om aan de vraag te voldoen. Met als resultaat: 23 miljoen dollar aan omzet, toe te schrijven aan Heinz groene ketchup.

Kleurenpsychologie
Kleuren hebben grote invloed op ons onderbewustzijn. Als marketeer kan jij de consument beïnvloeden door het inzetten van bepaalde kleuren. Wat belangrijk is om in de gaten te houden is dat de kleurbetekenis per cultuur verschillend is. Denk hierbij aan een Westerse bruiloft, waarbij de bruid meestal een witte jurk draagt. In de Aziatische cultuur wordt de kleur wit daarentegen met rouw geassocieerd. Benieuwd welke kleuren geschikt zijn voor jouw marketing? Volgens dit *onderzoek associeert de consument de volgende kleuren met de onderstaande emoties:
– Blauw: betrouwbaarheid, veiligheid en eerlijkheid
– Groen: gezondheid en evenwicht
– Rood: liefde, woede en passie
– Oranje: enthousiasme, plezier en speelsheid
– Geel: geluk, energie, optimisme
– Paars: luxe en mysterie

Niet alleen Heinz maar ook Albert Heijn heeft de kracht van kleur goed toegepast in hun strategie. Over het algemeen zijn alle marketinguitingen blauw, maar als het weer tijd is om te hamsteren dan gebruiken zij oranje. Albert Heijn heeft zelfs een onderscheid gemaakt tussen de normale supermarkt en de Albert Heijn to Go. Zo gebruiken zij in deze filialen een combinatie van allerlei felle kleuren, die uiteraard de impulsaankopen moeten aanwakkeren. En verdomd het werkt, want opeens heb jij je mandje vol zitten met die ongezonde Mars, een broodje hummus en vijf pakjes Smint!

Kleuren toepassen
Wil jij net als LinkedIn en Facebook eerlijkheid en loyaliteit uitstralen? Kies dan voor blauw. Wanneer jouw merkwaarden meer in lijn staan met vrolijkheid en geluk, dan is het interessant om lichte kleuren zoals geel en oranje te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Fanta met hun zomerse reclames. En heb je een luxe product? Gebruik dan de kleur paars om net als Hallmark nét dat beetje extra uit te stralen.

Ons logo is rood: de kleur van actie, kracht, energie, opwinding en ambitie. Toevallig? Nee, want deze waarden hebben wij van Plop Marketing op nummer 1 staan. Wij vinden dat marketing simpel en betaalbaar moet zijn, en willen graag andere ondernemers helpen om nog groter te worden. Benieuwd hoe wij kunnen helpen? Boek dan een demo in via deze link.