De hobbels van de digitale transitie (van de marketingafdeling binnen de maakindustrie)

 

“Marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories you tell.”

Het is een van de vele bekende uitspraken van marketinggoeroe Seth Godin, ondernemer en auteur op het gebied van digitale marketing. En juist deze uitspraak is belangrijk voor bedrijven binnen de maakindustrie. Want waar je dacht weg te komen met een goed product, is nu het verhaal om het product heen belangrijker geworden dan het product zelf. Lees daarom hier zes redenen waarom content marketing niet in jouw bedrijfsstrategie van 2023 mag ontbreken.

1.    Content marketing is duurzaam
Een van de grote voordelen van content marketing is dat inspirerende blogs en artikelen jarenlang bruikbaar kunnen zijn. Traditionele marketing zoals advertenties en campagnes hebben vaak een begin- en einddatum en zijn ontworpen om onmiddellijke verkoop te genereren. Content marketing is daarentegen bedoeld om langdurige relaties en vertrouwen op te bouwen met klanten door waardevolle informatie aan te bieden. Jaren nadat een artikel of blog geschreven is kan het nog steeds bezoekers naar een website trekken.

2.    Geen verkooppraatjes, maar inspiratie
Cringe jij bij het woord sales? Dan kan content marketing de perfecte oplossing voor jou zijn om wel meer te verkopen zonder hierom te hoeven bedelen. In tegenstelling tot de traditionele salestechnieken van bedrijven, heeft content marketing ook voor de klant echte waarde. Het doel is om de klant te inspireren en amuseren en niet om ze lastig te vallen met een verkooppraatje.

3.    Uit het oog, uit het hart
Kopers van vandaag zijn beter geïnformeerd en vertrouwen sterk op online bronnen zoals zoekmachines en sociale media. Als jij in dit digitale landschap niet te vinden bent, maar jouw concurrent wel, loop jij een klant mis. Als je relevante content creëert voor jouw doelgroep zullen zoekmachines zoals Google en Bing jouw content ook hoger plaatsen, waardoor je online vindbaarheid toeneemt. Het is daarom belangrijk om SEO-waardige content te maken, zodat nieuwe klanten jou makkelijker en sneller kunnen vinden.

4.    Van vreemd naar vriend
Maar ook voor het onderhouden van je al bestaande klantrelaties is content marketing goud waard. Content marketing zorgt ervoor dat je als bedrijf meer kan zijn dan alleen het product dat je verkoopt of de service die je aanbiedt. Je vermaakt jouw publiek met inspirerende artikelen, informatieve video’s en interactieve sociale media posts. Wat krijg je hiervoor terug? Erkenning, waardering en een grotere kans dat klanten ook daadwerkelijk terugkeren.

 5.    Standing out from the crowd
Helaas maar waar; je bent niet de enige die schroeven, metaal of auto-onderdelen verkoopt. Daarom is het extra belangrijk om op te vallen en jezelf te onderscheiden van de andere honderd aanbieders. Content marketing kan je hierbij helpen, want het geeft je de kans om jouw verhaal te vertellen en te laten zien waarom juist jij anders bent dan de rest. Wat is jouw geheim en wat zorgt ervoor dat klanten voor jou kiezen?

6.    Een snellere verkoop
Content marketing zorgt tot slot voor een veel korter verkoopproces. Waar in het verleden meerdere contactmomenten nodig waren voordat een verkoop tot stand kwam (omdat de klant zich in allerlei bochten moest wringen om aan informatie te komen) kan content marketing helpen om dit verkoopproces te verkorten door potentiële klanten direct de informatie te bieden die ze nodig hebben om een ​​weloverwogen beslissing te nemen. Zeker als je een vrij complex product verkoopt, is content marketing een manier om het product begrijpelijker en toegankelijker te maken.

Te druk om te schrijven?
Met de opkomst van de digitale media is het produceren van kwalitatieve content dus van onschatbare waarde geworden. Maar een goed verhaal vertellen gaat niet vanzelf. Daarom nemen wij bij Plop Marketing graag het heft in handen en kunnen wij deze inspirerende artikelen voor jou schrijven. Onze journalisten worden opgeleid tot creatieve schrijvers en kunnen op een consistente manier leuke, maar ook leerzame stukken schrijven. Wil jij jouw klanten meer bieden dan alleen een product en inspireren met verhalen? Maak dan een afspraak via deze link en ontdek wat Plop voor jou kan betekenen.

 

Wil je meer informatie over het nut van content marketing voor bedrijven binnen de maakindustrie? Klik dan op deze link.