Muhammad Ali zei het al: “Bescheiden blijven is lastig als je zo groot bent als ik.” Een terechte uitspraak als je de beste bokser ooit bent, maar eentje die in een zakelijke setting snel kan doodslaan. Bescheidenheid is namelijk juist één van de kwaliteiten die een geweldige leider kenmerkt. Want waar zelfingenomen leiders misschien vaker de aandacht trekken, zijn het de nederige leiders die het verschil maken.

Dat stelt Jim Collins, auteur van onder meer de management bestseller Good To Great. In dat boek kent hij een groot deel van het succes van uitzonderlijk goed presenterende bedrijven toe aan zogenoemde niveau 5-leiders. Dat zijn mensen die begonnen zijn als veelbelovend individu, daarna furore maakten als teamlid om vervolgens uit te groeien tot bekwame managers. Wie zich daaruit ontwikkelt tot een effectieve leider met een visie, is goed bezig want die opereert op niveau 4.

Geen one-man/woman-show 
Maar zoals wel vaker, is het goede de vijand van het betere. Want jij wil toch geen goede leider zijn, maar een geweldige? En dat zijn de niveau 5-leiders: enerzijds zijn ze enorm gedreven en verheven; maar anderzijds zijn ze bescheiden en geven ze complimenten altijd door aan werknemers. Als geen ander weten niveau-5 leiders dat succes nooit een one-man/woman-show is. Ze durven uit het raam te kijken bij succes, en in de spiegel wanneer er iets misgaat. Die opstelling leidt tot betrokken en gemotiveerde medewerkers die niet alleen het beste uit zichzelf willen halen maar ook uit het bedrijf.

Waarom voelen we ons aangetrokken tot arrogantie? 
Maar als we weten dat bescheiden leiders meer bereiken, waarom zijn veel leiders dan toch zo zelfingenomen? En waarom voelen zoveel mindere goden zich tot dit soort arrogante blaaskaken aangetrokken? Volgens psycholoog Mark van Vugt, die veel onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteiten van leiders, komt dat omdat veel mensen nog steeds volgzaam worden als ze geconfronteerd worden met oeroude leiderschapskenmerken: denk aan fysiek dominante gezichten, bovengemiddelde lengte of een zware stem. Dus ondanks alle initiatieven en jarenlange strijd om mensen op hun kunnen te beoordelen, zien onze holbewonershersenen deze kenmerken – weliswaar onbewust – nog steeds als signalen van status, macht en leiderschap.

De ijsberg laten smelten
Wat ondernemingen met niveau 5-leiders ook kenmerkt: geen aparte tafels, kantines en parkeerplekken voor managers. Geweldige leiders bevinden zich juist tussen hun team. Dat is niet alleen goed voor de onderlinge samenhang, maar zo laten niveau 5-leiders tegelijkertijd The Iceberg of ignorance smelten. Leiders die namelijk wel in hun ivoren toren blijven zitten, weten vaak niet wat er echt speelt omdat zij alleen het topje van de ijsberg zien. Geweldige leiders daarentegen weten dat de top alleen maar bestaat bij de gratie van de rest van de ijsberg. Daarom brengen ze veel tijd door ver van de top om zo te achterhalen wat hun mensen doen en wat ze nodig hebben om succesvol te zijn.

En nu de hamvraag
Als ondernemer beschik jij natuurlijk over een gezonde dosis zelfvertrouwen, maar durf je ook eerlijk te zijn over datgene waarin je niet uitblinkt? Of waarmee je misschien geholpen moet worden? Wij bij Plop Marketing hopen van wel: onze ervaring is namelijk dat veel ondernemers worstelen met hun content strategie. Ze zien het belang ervan in, maar ze hebben of geen tijd of de expertise is niet in huis.

Dus weet je waar de gaten zitten en word je niet gehinderd door je ego om hulp in te schakelen? Boek dan hier een gratis demo om te kijken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen met groeien.