2020 was een bewogen jaar. Wat hebben we gezien op het gebied van digital marketing? Allereerst was de verschuiving naar e-commerce al in 2018 ingezet en heeft het zich in 2020 doorgezet. Sociale media kanalen maken steeds vaker de koppeling tussen content en het aankoopgedrag van de gebruiker. Daarnaast zijn stories de nieuwe maatstaf geworden. (En daar zijn wij natuurlijk heel actief in….)  De welbekende ‘story’ is groter dan ooit geworden en de sociale netwerken hebben er volledige focus op. Verder is de rol van voice in sociale media in 2020 sterk gegroeid. Naast de groeiende populariteit van podcasts, worden er namelijk ook steeds vaker spraakopnames via WhatsApp gestuurd. De verwachting is dat de toename hiervan in 2021 nog sterker zal zijn.

 

Social e-commerce: shoppen in de app


2021 is hét jaar van de social shopper, dit komt mede doordat de online verkoop sinds de allereerste lockdown met maar liefst 55 procent is gestegen. Sociale media kanalen doen er alles aan om op deze trend in te kunnen spelen. Dit doen zij onder andere door visuele inspiratie te bieden en deze vervolgens te koppelen aan sales. Sociale mediaplatformen streven naar de mogelijkheid om aankopen in de app te kunnen doen. Zo biedt Facebook al de mogelijkheid voor adverteerders om via Facebook Shops hun online winkelomgeving te creëren. Instagram beweegt zich ook steeds meer richting de e-commerce. Zo heeft de shopping-button al een een prominente plek in de navigatiebalk van de app. Youtube zit natuurlijk ook niet stil, zo zijn aanbiedingen op Youtube direct gekoppeld aan Google Shopping. Er wordt zelfs getest met het taggen van producten in de video’s van onder andere influencers, zodat deze binnen een klik gekocht kunnen worden.

 

Conversational marketing


Bij deze vorm van marketing draait alles om het opbouwen van relaties met potentiële klanten dankzij gepersonaliseerde content. Door iedereen 24/7 toegang te bieden tot de antwoorden en producten waar zij naar op zoek zijn, ontwikkel je sterker klantcontact. Hierbij kan gedacht worden aan chatbots die op een persoonlijke, behulpzame en organische manier contact leggen met de klanten. Maar ook tools als Facebook Click to Messenger-advertenties bieden de mogelijkheid tot conversational marketing. Dit is een vorm van adverteren waarbij er interessante voorstellen via Facebook Messenger naar een potentiële klant worden gestuurd. Het zal niet lang duren voordat deze vorm van marketing in 2021 haar doorbraak maakt.

 

Augmented reality (AR)


AR is een live, direct of indirect beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. De toepassingen van AR worden steeds geavanceerder, waar AR vorig jaar nog viel samen te vatten als simpele filters, effecten en lenzen ter vermaak, kunnen gebruikers nu potentiële aankopen uitproberen zonder hun huis te hoeven verlaten. Hierbij kan je denken aan het testen van een nieuw kleurtje op de muur of om te kijken hoe die ene kledingkast in je slaapkamer zou staan. De tijd dat foto’s enkel gebruikt worden om met vrienden en familie te delen, laten we deels achter ons.

 

De social mediamarketingtrends voor 2021 zullen zich meer focussen op de inzet van social media voor functionele en commerciële doeleinden. Marketing zorgt ervoor dat jouw onderneming extra kan opvallen in de markt. Wil jij ook snel gevonden worden met de juiste click en jouw klanten eenvoudig kunnen informeren en activeren? Wij helpen jou daar graag bij. Ons doel is op beide fronten conversie. Wij schrijven maandelijks artikelen voor jouw onderneming. Zo blijft jouw onderneming actief, levendig en organisch. Benieuwd geworden? Boek hier gratis jouw online demo.