Social media is eigenlijk niet meer weg te denken uit de wereld van online marketing. Alhoewel het posten van content misschien makkelijk lijkt, is het niet aan te raden om zonder strategie aan de slag te gaan met social media. De kans is groot dat je dan niet het gewenste resultaat behaalt. In dit artikel geven we je vijf tips voor een goede social mediastrategie, zodat jij het optimale uit je online marketing kunt halen!

1. Ken je doelgroep

De eerste en misschien wel belangrijkste tip: ken je doelgroep! Dit is de basis van een goede social mediastrategie. Het doel van social mediamarketing is het bereiken van je doelgroep, om hen zo te binden aan jouw merk of organisatie. Hiervoor is het belangrijk dat je je doelgroep goed kent: Wat zijn hun interesses? Wensen? Frustraties? Het beantwoorden van deze vragen maakt het makkelijker om content te maken die goed aansluit bij je doelgroep en zo effectief mogelijk gebruik te maken van je social mediakanalen.

2. Bepaal met welke kanalen je werkt

Wellicht zijn niet alle social mediaplatformen geschikt voor jouw doelgroep. Het is dus belangrijk om te weten waar jouw doelgroep actief is en welke kanalen je het beste kunt inzetten voor welke content. Elk platform heeft zijn eigen do’s and don’ts. Zo is Instagram vooral gericht op visuele content, en werken grote hoeveelheden tekst hier minder goed. LinkedIn daarentegen is weer meer gericht op tekstuele content en draait vooral om netwerken en het delen van artikelen of zakelijke updates. Elk platform heeft ook weer zijn eigen doelgroep, denk dus goed na over welke platformen je wilt gaan gebruiken om jouw content het beste tot zijn recht te laten komen.

Tip: voor je zichtbaarheid is het handig om meerdere kanalen te hebben. Je hoeft niet op al deze kanalen even actief te zijn, maar je kunt hier wel basic informatie en een linkje naar je website op kwijt. Mocht een potentiële klant je willen zoeken op een specifiek kanaal, dan loop je deze in ieder geval niet mis!

3. Zorg voor kwalitatieve content

Alhoewel de meeste algoritmes van social mediakanalen erg blij worden van frequent posten, is het toch belangrijk om kwaliteit boven kwantiteit te kiezen. Zorg dat de content die je deelt te allen tijde van waarde is voor jouw doelgroep en aansluit bij de missie en visie van jouw bedrijf. Liever minder content die van hele hoge kwaliteit is dan een account vol nikszeggende posts!

4. Werk met een contentkalender

Om ervoor te zorgen dat je het overzicht niet verliest, is het fijn om te werken met een contentkalender. In een contentkalender geef je aan wanneer, wat, voor wie en op welke kanalen je content post en wie daar verantwoordelijk voor is. Zo weet je precies wat je wanneer moet publiceren en creëer je meer duidelijkheid en efficiëntie. Ook versterkt het de samenwerking binnen je team en bespaar je een hoop lastminutestress.

Tip: er bestaan verschillende planning tools voor social media waarmee medewerkers en teams beter content kunnen creëren voor verschillende kanalen. Een van onze favorieten is Loomly, omdat je hier gemakkelijk op kunt samenwerken.

5. Zorg voor interactie

Ruimte voor interactie is van groot belang voor een goede social mediastrategie! Uiteindelijk is de betrokkenheid van je doelgroep het belangrijkste. Om betrokkenheid te realiseren is interactie nodig. Een makkelijke manier om interactie te creëren is door het stellen van vragen in je posts. Ook het reageren op comments en reacties is essentieel voor een goede interactie met je volgers, zorg dus dat je hier genoeg capaciteit voor hebt.

 

Wil jij je social media kanalen voorzien van sterke content waarmee je effectief je doelgroep kunt bereiken? Wij helpen je graag met het schrijven van kwalitatieve posts en artikelen die je voor verschillende kanalen kunt inzetten. Neem contact met ons voor meer informatie.