Jij hoeft niet te lezen hoe je nóg harder moet werken. Je werkt al hard. Als iemand je vraagt hoe het gaat, is jouw antwoord: ‘Lekker druk!’. Druk zijn is de norm. Een druk mens is productief en wordt als succesvol betiteld. Maar waarom voelt het dan altijd alsof je weer een dag nét niet genoeg hebt gedaan? Stel: je eet de hele dag chips, chocola en friet. Lekker! Aan het eind van de dag heb je heel veel gegeten, maar was het productief? Nee, dit voedsel draagt totaal niet bij aan de behoeften van jouw lichaam. Broccoli doet dat wel. Wat is de broccoli van jouw bedrijf? Wij geven je 5 tips om je productiviteit te verhogen. Niet door nog meer te doen, maar door het juiste te doen. Zo kun jij elke dag met een voldaan gevoel naar huis.

Tip 1: Kijk in de toekomst

Zet die glazen bol maar weer in de kast. Deze tip gaat over het stellen van lange termijndoelen. Dat hoeft geen vijfjarenplan te zijn, maar kan ook om het een maand of zelfs week gaan. Afhankelijk van het doel. Vervolgens kijk je welke dagelijkse taken je moet verrichten om bij te dragen aan dit grotere doel. Deze taken zijn de basis van je planning, daaromheen is ruimte voor aanvullende werkzaamheden.

Tip 2: Doe minder!

Minder doen en meer klaarspelen. Dat moet een grap zijn. Toch wijst Zweeds onderzoek uit dat een vermindering van 2,5 uur werken per week de productie verhoogt. Om weer terug te komen op die lange termijn: de jaarlijkse totaalproductie steeg en het ziekteverzuim daalde. Harder werken lijkt op korte termijn een goed idee, maar resulteert vooral in meer stress en daarmee gezondheidsproblemen. En 2,5 uur: dat is iedere werkdag een half uurtje extra pauze!

Tip 3: Mindful pauzeren

Pak jij in je pauze je telefoon erbij? Snel de online marketing bijhouden, mail checken of een blog lezen over hoe je productiever kunt zijn… Lastig hè, niks doen? Neem eens echt pauze! Kun je het toch niet laten, doe dan het volgende. Ga na welke taak je net afgerond hebt. Hoe deed je dat en hoe ging het? Sluit dit in je hoofd helemaal af en richt je vervolgens op de volgende werkzaamheid. Wat moet je doen en hoe ga je dat aanpakken? Op deze manier blijf je taakgericht zonder afdwalende gedachten, én zonder de meest overschatte vorm van werken: multitasken.

Tip 4: Actief pauzeren

Een andere manier om je pauze door te brengen, is actief. Een korte wandeling, opdrukken, of doe eens gek en trek een sprint over de parkeerplaats. Je zult je verbazen hoe dit je lichaam oplaadt en je hoofd leegmaakt. Zo kun je de mentale afsluit-truc van tip drie nog beter uitvoeren. Bovendien zijn slechts korte, intensieve inspanningen genoeg de gezondheidsnadelen van een dag zitten tegen te werken.

Tip 5: De Prioriteiten-Piek-Planning

Verzinnen we deze term nu ter plekke? Jep. Het principe is gebaseerd op een oude Japanse traditie. Op het eiland Okinawa wonen de meeste 100-jarigen ter wereld. Hun geheim? Nooit met pensioen gaan. Deze mensen verrichten kleine taken die hen in een flow brengt. Hierdoor werken ze in topvorm aan hun grote passie. Ouderwets prioriteiten stellen is: “Wat is je belangrijkste taak? Doe ‘m meteen!” Met de Prioriteiten-Piek-Planning bepaal je de belangrijkste dagtaak, maar doe je eerst kleine, eenvoudigere taken. Hiermee bouw je ritme en vertrouwen op en raak je in een flow. Met die persoonlijke productiviteitspiek ga jij aan de slag met je grote taak. De kwaliteit stijgt en je krijgt nog meer energie, in plaats van dat het energie kost!

Bonustip: Verdeel en heers

Een andere manier om je productiviteit te verhogen, is om afleidende werkzaamheden uit handen te geven. Zoals marketing en contentcreatie. PLOP jourrnalisten verbeteren traffic en conversie op jouw website door relevante artikelen te schrijven voor je doelgroep. Dan kun jij je volle focus op jouw onderneming richten, in plaats van op randzaken. Vraag voor meer informatie direct een gratis demogesprek aan via deze link!