De kerstboom heeft plaatsgemaakt voor goede voornemens. En hoewel de start van een nieuw jaar gepaard gaat met achterhaalde clichés, zoals meer bewegen en gezonder eten, is het tegelijkertijd een goed moment om je onderneming in een nieuw jasje te steken. Benieuwd naar 5 digitial marketing trends voor 2023 om jouw onderneming te laten knallen? Lees snel verder.

1.    AI en AR

Dat de ontwikkelingen binnen Artifical Intelligence (AI) inmiddels voor uitgebreide verslagen of juiste diagnostiseringen kunnen zorgen, is je in het afgelopen jaar vast niet ontgaan. De verbeteringen binnen AI gaan razendsnel en AI is ook niet meer weg te denken binnen je onderneming. Ook de consument raakt steeds meer gewend aan allerlei AI tools, zoals de chatbot. Bekijk in welke mate je AI kan toepassen voor het product of de dienst die jij verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan voice marketing waarmee je de consument in staat stelt om iets snel en gemakkelijk te kunnen vinden. Of wat denk je van Augmented Reality (AR) waardoor een consument een bril, kapsel of kledingstuk bij zichzelf kan zien?

Chat GPT

Ook de Chat GPT is niet meer weg te denken binnen de AI. Chat GPT is een door Open AI ontworpen chat bot die de gebruiker alles kan vertellen wat hij of zij wil weten. Is het schrijven van een formele mail of een nieuwsbrief niks voor jou? Dan kan Chat GPT je hierbij helpen. Ook kan Chat GPT het hele proces van klantenservice overnemen. Deze ontwikkeling binnen de AI is namelijk zo geavanceerd dat je geen onderscheid meer kunt maken tussen een echt persoon of een bot. De Chat GPT is een moderne, effectieve en tegelijkertijd een iets wat vreemde ontwikkeling. Maar wel eentje die je zeker moet toepassen binnen jouw digitial marketing plan.

2.    TikTok

Wie denkt dat Instagram in 2023 the place to be is voor digital marketing, heeft het fout. Instagram heeft plaatsgemaakt voor TikTok. TikTok is niet alleen maar een platform waarop gebruikers dansjes doen. Inmiddels maakt elk bedrijf gebruik van het platform in welke vorm dan ook. In een korte video kan je op een persoonlijke manier jouw product of dienst laten zien. Neem bijvoorbeeld een video op waarin je een kijkje neemt achter de schermen of doe een meet the team waarin je jezelf of je medewerkers voorstelt.

3.    Podcasts

Niet alleen TikTok doet het goed. Ook de podcasts zijn in 2023 niet meer weg te denken. Het ‘functionele’ leven lijkt steeds populairder te worden, en daar past een podcast waardoor je tegelijkertijd de boodschappen kunt doen, perfect bij. Een podcast stelt een onderneming in staat om persoonlijk en dus ook menselijker over te komen. Vertel in een podcast wat jij als ondernemer precies doet, hoe de onderneming is ontstaan of nodig bijvoorbeeld gastsprekers uit die kennis hebben over een bepaald onderwerp dat relevant is voor jouw onderneming. Zo kan het zo maar eens gebeuren dat consumenten of andere ondernemers veel inspiratie uit jouw podcast halen.

4.    Google Analytics 4

2023 is het jaar waar Universal Analytics plaatsmaakt voor een nieuwe variant, namelijk Google Analytics 4. Een aantal jaar geleden is Google begonnen aan het nieuwe platform om zich continu te kunnen blijven ontwikkelen. Maak je al gebruik van Universal Analytics? Dan is het goed om te weten dat je hier per 1 juli 2023 geen data meer op binnenkrijgt. Je zal zelf een nieuwe omgeving moeten creëren waarin je data kan worden weergegeven. Ga dus gelijk aan de slag met het in orde maken van Google Analytics 4, zodat je alle gegevens van jouw website goed in de gaten kunt blijven houden.

5.    Duurzaamheid

Ook binnen de digital marketing speelt duurzaamheid een belangrijke en cruciale rol. De schade die bedrijven kunnen aanrichten aan mens en milieu wordt gelukkig niet meer genegeerd. Het is dan ook belangrijk om te laten zien dat je je bewust bent de rol van jouw onderneming in een duurzame toekomst. Zo is het blijven stimuleren van consumptie door (digital) marketing ook niet altíjd de beste aanpak. In hoeverre dragen jouw producten of diensten al bij aan een duurzame toekomst? Ben hier eerlijk en transparant over.

Door het volgen van deze 5 digital marketing trends til je jouw onderneming naar een hoger niveau. Benieuwd naar meer inspiratie op het gebied van (digital) marketing, klik dan hier. Heb je geen idee waar je moet beginnen in het opzetten van een goede marketingstrategie voor jouw bedrijf? Begin dan bij het creëren van boeiende en inspirerende artikelen, zoals deze. En laat Plop jou daar toevallig bij kunnen helpen. Klik hier voor meer informatie.