De hobbels van de digitale transitie (van de marketingafdeling binnen de maakindustrie)

 

Een robot die de afwas doet en kleding passen in een virtuele paskamer. Het is geen ver-van-je-bed-show meer, het is de werkelijkheid geworden. De digitale transitie heeft de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en gedistribueerd ingrijpend veranderd. Maar wat heeft deze transformatie mogelijk gemaakt? In dit artikel kijken we naar drie namen die de digitale transformatie al eigen hebben gemaakt. Van visionairs die de kracht van data en connectiviteit begrepen tot pioniers op het gebied van 3D-printen en robotica. Lees verder en ontdek hoe we kunnen leren van hun visies en prestaties.

Een 3D geprint stukje ‘koe’
Nederland waagt zich steeds vaker aan vleesvervangers, maar de textuur en sappigheid van een goed stuk vlees blijft lastig na te maken. Toch heeft Redefine Meat het voor elkaar gekregen om met een 3D printer, laagje voor laagje en draadje voor draadje, een biefstukje na te maken. Maar hoe zet je zo’n kunstmatig product op een positive manier in de schijnwerpers? De eerste reacties op sociale media waren namelijk lang niet allemaal even mals: ‘’Iets wat uit een 3D printer komt kan je toch geen eten noemen?” Van enkele opinieleiders werd echter vernomen dat zij wél te spreken waren over het nepvlees. Onder anderen food-influencer ‘Snackspert’ proefde de biefstuk en plaatste een lovende Instagram post over zijn ervaring. Het gesprek over de vleesvervanger was aangewakkerd en aan publiciteit was geen tekort. Men werd nieuwsgierig, juist omdat de meningen verdeeld waren. Een moedige stap van Redefine Meat en eentje om een voorbeeld aan te nemen.

Een slag om de Robotic arm houden
Lange tijd bestond er enige angst voor robots; ze zouden de mens overbodig maken. Een nieuwe trend binnen dit vak laat echter zien dat de robots er niet zijn om de mens te vervangen, maar om met de mens samen te werken. De zogeheten ‘Cobots’ zijn er om die o zo vervelende en saaie taakjes van je over te nemen. Zo stond VDL Steelweld, een Nederlands productiebedrijf voor de automotive industrie, voor de uitdaging om productiviteit te verhogen en tegelijkertijd kosten te verlagen. Met behulp van Universal Robots zette VDL Steelweld cobots in die repetitieve en fysiek belastende taken overnamen, zoals het tillen van zware metalen onderdelen en het monteren van complexe assemblages. Hierdoor konden de werknemers gemaakt van vlees en bloed zich concentreren op meer gespecialiseerde taken en kreeg het bedrijf meer flexibiliteit in de productie. Het resultaat: snellere productie en lagere kosten!

Voorkomen is beter dan genezen
Ten slotte heeft het gebruik van Big Data geleid tot nieuwe ontwikkelingen, waaronder ‘voorspellend onderhoud’. Hierbij wordt big data-analyse gebruikt om te voorspellen wanneer apparatuur waarschijnlijk zal falen, zodat reparaties of vervanging tijdig gepland kunnen worden. Siemens Mindsphere is zo’n platform met kunstmatige intelligentie dat is ontworpen door Siemens om data van sensoren en andere bronnen te analyseren, zodat fabrikanten kunnen voorspellen wanneer machines zullen falen en preventieve maatregelen kunnen nemen. Coca-Cola HBC Austria, een bottelbedrijf dat Coca-Cola-producten produceert in Oostenrijk, heeft dit platform bijvoorbeeld gebruikt en kwam er zo achter dat de vulmachines niet op maximale efficiëntie werkten en een aanzienlijke hoeveelheid afval produceerden. Zo kon Coca-Cola HBC Austria op tijd de nodige maatregelen treffen om de efficiëntie te verbeteren en afval te verminderen. Want waarom wachten tot het misgaat als je het kan voorkomen?

Aan de slag!
Wat een boer niet kent, dat eet ‘ie niet. Alles wat nieuw is, is vaak nog een beetje spannend. En alles wat spannend is, daar moeten we extra goed over communiceren, want vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Door het delen van positieve verhalen en ervaringen kunnen bedrijven bijdragen aan een meer realistische en optimistische kijk op de toekomst van de digitale transformatie. Bij PLOP zijn we ons hiervan bewust en schrijven we luchtige en leuke artikelen om een complex onderwerp simpeler te maken. Ben jij zelf een pionier op het gebied van de digitale transitie binnen de maakindustrie en wil jij jouw innovaties aan de grote klok hangen, maar vind je het lastig om je prestaties onder woorden te brengen? Boek een afspraak met ons via deze link en kijk wat wij voor je kunnen betekenen.

 

Wil je meer informatie over het nut van content marketing voor bedrijven binnen de maakindustrie? Klik dan op deze link.