Stel je voor, je brainstormt dagenlang met jouw social media team over dé perfecte Instagram post voor jouw bedrijf. Alles klopt, de foto spreekt aan, de caption is kort maar krachtig en het hele team weet het zeker: deze post gaat scoren. Maar de likes en reacties stromen, tegen alle verwachtingen in, niet binnen. Aan de post, foto of caption kan het niet liggen dus moet het wel een kwestie van ‘bad timing’ zijn. Maar wat is dan wel een goed moment en wie bepaalt dat eigenlijk?

Chronologisch, wat nou logisch?
Sinds Instagram een paar jaar geleden een ander algoritme is gaan gebruiken staan posts niet meer in chronologische volgorde. Maar hoe werkt dat algoritme dan eigenlijk? En de belangrijkere vraag voor marketeers; kunnen we dit algoritme achterhalen én manipuleren om zo te groeien op Instagram? Hoewel Instagram zelf niet veel verklapt, is inmiddels wel bekend dat de niet-chronologische feed onder andere bepaald wordt door wat jij als gebruiker interessant vindt, jouw interactie-geschiedenis en eigenschappen van de post. Door het algoritme doen ‘goede’ posts het nog beter, en ‘slechte’ posts het nog slechter. Meer likes, betekent meer populariteit, en dit zorgt voor een grotere kans dat jouw post bovenaan staat.

Meer likes op donderdag?
Of je dit artikel nu leest voor je bedrijf of voor je privé account, je bent er vast en zeker aan begonnen omdat je hoopt dat ik je kan helpen met de vraag ‘Wat is het beste moment om te posten?’. Een aantal jaar geleden mocht ik van mezelf maar op drie tijdstippen posten: 11.00 uur, 16.00 uur of 20.00 uur. De tijdlijn stond toen nog in chronologische volgorde, dus het enige waar ik rekening mee hield was; voor of na de lunch en voor of na het avondeten. Logisch? Nee. Deed iedereen in mijn omgeving hetzelfde? Ja. Het leken wel een soort ongeschreven regels waar iedereen rekening mee hield zonder eigenlijk precies te weten waarom.

Thank God It’s Friday
Schokkend nieuws – er valt met meer rekening te houden dan maaltijden. Belangrijk is om naar jouw doelgroep te kijken. Meerdere bronnen leggen uit dat het voor B2B-bedrijven beter is om tijdens werkuren te posten, terwijl B2C-bedrijven beter presteren buiten werkuren. Ook de inhoud van jouw bericht heeft invloed op ‘het beste tijdstip’. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat luchtige en grappige content het beste presteert op vrijdag, omdat volgers dan al half in de weekend stemming zitten. Zo zijn er meerdere factoren die bepalen of een post het goed doet op een specifiek tijdstip.

Wat werkt voor jou?
Met een zakelijk Instagram account kan je via statistieken bekijken op welke dagen en op welke tijdstippen jouw volgers het meest actief zijn. Je kan ervoor kiezen om op deze tijdstippen te posten. Dat is de strategie die veel bedrijven volgen. Keerzijde is echter dat op ‘populaire’ tijdstippen de concurrentie het grootste is. Het kan dus zijn dat jouw perfect getimede post toch ondergesneeuwd wordt door andere posts. TikTok influencer Guusje geeft haar volgers daarom deze tip: ‘’Kijk wanneer jouw volgers het meest actief zijn en post dan een half uur vóór deze tijd.’’ Geen speld tussen de krijgen en als je het consequent zo doet, uiteraard een dijk van een Instragram post strategie.

One size does NOT fit all!
Er is dus geen one-size-fits-all strategie die jou vertelt hoe laat en op welke dag jij het beste kan posten. Focus daarom bij het opstellen van een strategie ook op iets anders dan ‘het beste moment’. Wees bijvoorbeeld consistent. Plan posts wekelijks in op vaste dagen en tijden. Zo weten jouw volgers wanneer ze jouw content kunnen verwachten. Een andere tip: van proberen kun je leren! Experimenteer, houd bij wat werkt en stel zo je persoonlijke strategie samen. En last but not least: zorg ervoor dat jouw content aantrekkelijk is. Zo trek je de aandacht van je volgers. Wil jij jouw volgers bijvoorbeeld verleiden met interessante artikelen en zo bovenaan de tijdlijn komen? Bij Plop Marketing helpen we je graag verder. Wil je weten hoe? Boek dan een gratis demo via deze link en ontdek de eindeloze mogelijkheden binnen content marketing.