Als je tegen iemand zegt dat hij niet aan een roze olifant moet denken, dan is dat juist het eerste waar diegene aan denkt. En waarschijnlijk ook waar jij op dit moment aan denkt. We noemen dit hersenproces ‘framing’. Kennis over de werking van onze hersenen is niet alleen interessant voor psychologen en neurospecialisten maar ook voor marketing- en communicatieprofessionals. In dit artikel worden 3 tips uit de gedragspsychologie gegeven. Benieuwd hoe jij psychologie en ondernemen direct kan combineren in jouw marketingstrategie? Lees dan zeker verder…

Gedragspsychologie: ‘het brein is nieuwsgierig’

De aandacht van jouw brein wordt getrokken door nieuwe of onverwachte informatie. Nieuwe informatie is daarnaast ook een wezenlijke behoefte van het brein. Nieuw is iets wat je nog niet kent en waar je dus nieuwsgierig naar bent. Jouw brein is ontzettend slim en bekwaam. Het herkennen van verandering is dus een belangrijke vaardigheid van het brein. Routinematige en voorspelbare zaken worden doorgaans genegeerd, terwijl nieuwe en verrassende zaken juist worden opgemerkt en onthouden. Dit mechanisme is daarom goed toepasbaar voor jouw marketingstrategie. Je weet nu namelijk dat alles wat tegen jouw verwachtingen ingaat de volle aandacht grijpt. Dit houdt dus in: hoe disruptiever jouw content is, des te interessanter het voor jouw potentiële klanten wordt. Positief verrassen, anders én origineel zijn vormen de kern.

Simpel en duidelijk

Je hebt de titel, de inleiding en de eerste kop van dit al artikel gelezen. YES, het is mij als schrijver dus gelukt om de aandacht van jouw brein te krijgen en tot zover te behouden. Hoe doe ik dit? De eerste stap is om de aandacht van het brein van jouw lezer te krijgen door bijvoorbeeld een aansprekende titel én een boeiende inleiding. Heb je de lezer dan eindelijk te pakken? Dan ben je als het ware met diegene in gesprek. Gebruik jij in alledaagse gesprekken woorden als: verscheidenheid, woonachtig, tevens en reeds? Nee hè?! De stelregel is daarom ook: schrijf zoals je praat. Formeel taalgebruik maakt jouw boodschap echt niet rijker.

Probeer daarnaast vaagheid te voorkomen. Anders kan je onpersoonlijk, indirect en ongeïnteresseerd overkomen. Zou jij in zee gaan met een boot zonder bestemming en een vage schipper aan het roer? Hoogstwaarschijnlijk niet. Tot slot: simpel. We zeiden het al even: “less is more“. Maximaal 20 woorden, langer mag een zin eigenlijk niet zijn.

psychologie en ondernemen kennen de magie van drie

Wist je dat er heel veel kracht in het getal drie zit? Zonder dat je er waarschijnlijk ooit over na hebt gedacht, is het een ijzersterk getal dat je dagelijks veel gebruikt. De mens is van nature gewend om in het getal ‘drie’ te denken. Gebruik dit trucje uit de psychologie en ondernemen wordt een stuk makkelijker. Mensen zijn namelijk zo gemaakt dat informatie wordt verwerkt via instinctieve patroonherkenning. Als je dus snel en effectief wilt communiceren, dan is het verstandig om het patroon zo klein mogelijk te maken. En drie keer raden wat het kleinste patroon is: drie. Zo zullen artikelen met daarin drie tips zorgen voor de effectiefste communicatie. Maar ook slogans scoren goed met het magische getal drie. Denk maar aan: “Heerlijk, helder, Heineken”. Of: “Rolt beter, plakt beter, brandt beter” (vloeipapier voor shag).

Door psychologie en ondernemen te combineren, speel je in op het brein van jouw lezers en/of potentiële klanten en leidt je ze naar jouw doel. Niet alleen de bovenstaande tips, maar ook wij van Plop Marketing helpen je graag een stukje in de goede richting. Wij schrijven waardevolle content om jouw online identiteit en merkbeleving nóg sterker te maken, en dit allemaal in jouw huisstijl. Wij hebben een enthousiast team aan journalisten die staan te springen om samen te werken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Boek dan een demo via deze link.